Evgeniya Bizhko

Upoznajte Mayurveda Yoga prijatelje, polaznike Centra, kolege iz svijeta Yoge i Ayurvede, zaljubljenike u život usklađen s prirodom, umjetnike i divne duše koje me inspiriraju iz dana u dan!

Evgeniya je rodom iz Ukrajine. Prije godinu dana je zajedno s obitelji došla živjeti u Pulu, a na satovima Ashtanga yoge nam se pridužila 2022. godine. Boravak u Puli i redovita Ashtanga praksa inspirirali su je da se vrati slikarstvu, pa je poklonila ovaj divan lotus Mayurveda Yoga Centru. Hvala! Trenutno uči hrvatski i evo što je napisala za nas: 

1. Predstavite se (ime, odakle dolazite, čime se bavite)?

“Moje ime je Evgeniya. Rođena sam i odrasla u Ukrajini. Kao što svi znaju, sada je rat u mojoj zemlji i zbog toga smo došli iz Harkova u Hrvatsku i živimo u Puli više od godinu dana. Nakon nekoliko mjeseci boravka ovdje, shvatila sam da život ide naprijed i da moram postaviti prioritete – živjeti i biti u trenutku. Moj muž i ja smo se ovdje zaposlili, djeca idu u vrtić, druže se… I tako je slatko čuti najstarijeg sina, koji ima 4.5 godine kako izgovara hrvatske riječi koje je naučio u vrtiću. Radim u tvrtci za čišćenje i u slobodno vrijeme se bavim crtanjem. Crtanje i prakticiranje joge je ono što ću raditi svugdje, bez obzira gdje sam.”

2. Što vas je dovelo do yoge? Koliko dugo prakticirate yogu?

“Moj prvi susret s jogom bio je prije 12 godina. Prije toga sam se bavila sportom od kojeg sam morala odustati zbog ozljede. Shvatila sam da mi joga više odgovara obzirom na okolnosti. Od tada – imam 6 godina neprekidne prakse raznih stilova yoge.”

3. Kada ste započeli svoje Ashtanga yoga putovanje?

“Kad sam odlučila živjeti ovdje, zapitala sam se – što želim raditi – i joga je bila na prvom mjestu. Putem Google petraživanja sam pronašla Mayurveda Yoga Centar. Nakon prvog sata snimila sam glasovnu poruku prijateljici koja je glasila: Wow!! Ovo je nevjerojatno – tako nježno ali tako duboko. Shavasana i jastučić s lavandom su me osvojili. Martina je stvorila prekrasnu atmosferu u studiju.”

4. Kako se osjećate nakon vježbanja Ashtanga yoge na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini?

“Sviđa mi se što je Ashtanga yoga kontinuirana praksa s disanjem – to mi pomaže u radu s umom i tijelom, opušta i jača tijelo u isto vrijeme. A nakon sata osjećam smirenost ali i snagu u tijelu i umu. Osjećaj kao nakon dubokog dobrog sna.”

5. Kako vaša praksa joge utječe na vaš život izvan yoga studija – na primjer, u odnosima i svakodnevnom životu?

“Ashtanga yoga je puna statičnih asana. Jednostavnim riječima – morate stajati u asani – i mirno disati otprilike 5 dahova. I onda, kada se um počne buniti, govoreći mi da ubrzam – ja stojim!! A kada u stvarnom životu imam nekih problema – podsjetim se na yoga praksu i to mi pomogne da se lakše nosim s tim problemima.”

6. Ti si umjetnica, baviš se crtanjem. Utječe li bavljenje jogom na tvoj umjetnički izražaj i na koji način?

“Da! Joga i meditacija su odlični alati za razvoj kreativnog toka. Najbolje je kombinirati oba načina i tako raditi sa svojim tijelom i energijom. Joga me smiruje i daje mi energiju te inspirira na crtanje. Nedavno sam napravila svoj rekord – 21 dan, svaki dan ujutro sam meditirala. I u tom su razdoblju izašle moje najbolje slike.

7. Preferirate li Ashtanga Mysore ili Ashtanga Led sat i zašto?

“Sviđaju mi ​​se obje opcije. Na Ashtanga Led satu nas vodi Martina i uživam u zajedničkoj energiji grupe. Mysore sat je sjajan jer me uči kako prakticirati Ashtanga jogu samostalno, čime razvijam vlastitu praksu kod kuće.”

8. Gdje možemo pronaći vas i vašu umjetnost?

Na Instagramu: @evgeniya_bizhko_art

9. Za kraj: nešto što želite da svijet zna:

“Svaka osoba je jedinstvena. Moraš slušati sebe, biti hrabriji i bolji svaki dan.”

Pogledaj kratak IG reels s Evgeniyom