O Mayurvedi

Mayurveda Yoga Centar

Mayurveda je studio za Ayurvedu i Yogu u Puli koji vodi Martina Malić, certificirana Ayurvedska savjetnica i yoga učiteljica. Kroz satove yoge, predavanja i ayurvedske konzultacije, Mayurveda nudi inspiraciju i potporu za svjesniji, zdraviji i sretniji život, koji je u skladu s Vama i ciklusima prirode.

U malom Mayurveda yoga studiju, Martina vodi tradicionalnu Ashtanga Vinyasa yoguHatha yogu s terapeutskim pristupom i u skladu s ayurvedskim principima, satove Pranayame, Yoga Nidre, meditacije te kontemplacije samo-ispitivanja (“self-enquiry”).

Sadržaji i usluge inspirirane su Ayurvedom, drevnom vedskom holističkom medicinom, kao i jogijskom filozofijom i iskustvom u Yoga praksama, što Vas može inspirirati da uvedete više svjesnosti u svoju svakodnevnicu –  bez obzira na životni stil, uvjerenja ili iskustvo.

Sve su usluge temeljene na holističkom pristupu pojedincu, te imaju edukativan i interaktivan karakter, s ciljem da korisnik usluge sam nauči primjenjivati iste principe u svojoj svakodnevnici.

Ukratko o Ayurvedi

Ayurveda je drevna vedska holistička medicina koja nam pruža savjete za postizanje optimalnog zdravlja i razvoj svijesti, kako bismo mogli (do)živjeti izravan put Yoge.

U moru informacija današnjeg modernog svijeta, ponekad je teško održati istinsku povezanost sa sobom. Često se poistovjećujemo s raznim trendovima (stil života, “zdrava” prehrana) i nesvjesno svoj život stavljamo u kutiju što nas fragmentira i odvaja od vlastite, jedinstvene prirode.

Kao holistički sustav, Ayurveda naglašava važnost poznavanja načina na koji ljudsko tijelo, um i duh funkcioniraju kao sastavni dio prirode. Kada osvijestimo svoju povezanost sa prirodom, postajemo svjesni na koji način poštovati i živjeti našu jedinstvenost i time ostati u ravnoteži. 

Ayurveda uravnotežuje naše fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne aspekte prirodnim metodama, kao što su npr. savjeti o pravilnoj prehrani i rutini, Yoga asane (Yoga položaji), meditacije, tehnike disanja i sl. – koji su prilagođeni godišnjim dobima, našoj fizičkoj konstituciji, mentalnoj i emocionalnoj prirodi.

Moglo bi se još puno toga reći o Ayurvedi, međutim, ipak je najvažnije istaknuti da bez obzira na podrijetlo, iskustvo, uvjerenja ili navike – Ayurveda se može u potpunosti prilagoditi svakome od nas i pomoći nam da živimo kvalitetniji život – u tome je njezina ljepota.

Biografija osnivačice: Martina Malić

Martina Malić je certificirana ayurvedska terapeutkinja i učiteljica yoge iz Pule.

Iako je po struci magistrica marketinga, odlučuje svoju karijeru u potpunosti izjednačiti sa osobnim životnim stilom, njegujući život u skladu s prirodom i proučavajući holistički pristup zdravlju.

Završila je četverogodišnju školu za Ayurvedskog terapeuta na ”American Institute of Vedic Studies” pod vodstvom Dr. Davida Frawleya (300h, Ayurvedic lifestyle consultant – distance learning program), te program osposobljavanja za poslove nutricionista u Puli (Ustanova Magistra, odobreno od MZOS RH).

2020. godine otvara obrt Mayurveda, započinje s ayurvedskom praksom u Puli, koju spaja s pristupom modernog nutricionizma te nudi ayurvedska savjetovanja i edukacije na području holističkog zdravlja.

Za yoga učiteljicu školovala se u Pink Elephant Yoga Institutu u Zagrebu (TT 300h, program obuke za učitelje Ashtanga Vinyasa yoge, registriranog pri European Yoga Federation i priznatog od World Movement for Yoga and Ayurveda; učitelji Petra i Marco Bianco). Od 2019. godine vodi yogu u tri yoga studija u Puli. Završila je Pranayama obuku kod Petre Bianco (30-satni programa Pink Elephant Yoga Instituta po Kaivalyadham tradiciji).

2021. godine osniva Mayurveda Yoga studio u Puli, gdje vodi satove tradicionalne Ashtanga Vinyasa yoge, Hatha yoge s terapeutskim pristupom i u skladu s ayurvedskim principima, satove Pranayame, Yoga Nidre, meditacije te kontemplacije samo-ispitivanja (“self-enquiry”).

Posebnu ljubav osjeća prema kuhanju te se zanima za kuhanje po ayurvedskim principima. Svakodnevni kontakt s cjelovitim namirnicama u kuhinji postao joj je ritual i podsjetnik na vječnu povezanost čovjeka i Prirode. Osim lijekom, hranu smatra kanalom kreativnog izražavanja, stoga ju priprema jela uvelike ispunjava, pogotovo kada ga dijeli s drugima.

Predavanje o Ayurvedi u školi za yoga učitelje Spanda Vinyasa 2022. (uz učiteljice: Gea Krajcar, Nina Vukas)
Vođenje Pranayama sata, Međunarodni dan Yoge, Hrvatski savez za yogu, 2022.; uz Geu Krajcar, fotografirala Sara Vižintin
Ayurveda za Kapha doshu, predavanje i radionica, Yoga Zanshin Pula, 2017.
Radionica “Dizajniraj svoj sladoled” u suradnji s bio&bio i Bellaforma trgovinama, Design district festival, Zagreb, 2017.