Domaći veganski krekeri

Brzo, jednostavno i zdravo: recept za domaće veganske krekere

🍚 SUHI SASTOJCI
🥛 2 šalice brašna od pira
🥄 1 žlica sjemenki zlatnog lana
🥄 2 žlice bučinih sjemenki
🥄 1 žličica soli
🥄 1 žličica mljevenog sušenog ružmarina
.
💦 MOKRI SASTOJCI
🥛 1 šalica vode
💧 ⅓ šalice maslinovog ulja
.
POSTUPAK
1⃣ Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
2⃣ Promiješati posebno suhe, posebno mokre sastojke
3⃣ Polako dodavati mokre sastojke u suhe, uz stalno miješanje
4⃣ Smjesu izliti u veliki pleh na pek papir. Prekriti još jednim pek papirom, i izravnati smjesu valjajući staklenku po gornjem papiru, tako da se smjesa izravna i postane tanja, do pravokutnog oblika.
5⃣ Peći na 180 stupnjeva 20 minuta.
6⃣ Ostaviti da se ohladi na rešetki. Kada se u potpunosti ohladi, narezati do željenog oblika i čuvati u staklenoj posudi na suhom mjestu za mekše krekere, ili u otvorenoj posudi za hrskaviju varijantu.

*Iako bi se moglo reći da je ovaj recept za “zdrave” krekere, valja napomenuti da s njima ne treba pretjerivati, kao ni s ostalom hranom, bila ona “zdrava” ili ne. Sa stajališta Ayurvede, sve što je suho i dehidrirano podiže Vata doshu te potencijalno može narušiti probavnu vatru, pogotovo kod onih koji imaju već dosta Vate u svojoj konstituciji. Neki od znakova upozorenja mogu biti konstanta žeđ, nadutost, plinovi, tvrda ili neredovita stolica. Osjećaj nemira, anksioznosti, neprizemljenosti. U tom slučaju, idealno ih je uvijek jesti uz nešto toplo i jušno, što će balansirati njihovu suhoću i pomoći crijevima pri probavnom procesu. Ako jedete mliječne proizvode, u redu je jesti krekere uz malo ghee-a ili svježeg sira sobne temperature (za doručak, ne za večeru). Podsjetnik: izbjegavajte jesti voće uz krekere ili kruh.