Ashtanga vinyasa yoga

Uvod: meditacija u pokretu

Ashtanga vinyasa yoga je tradicionalan oblik prakticiranja yoge koji se sastoji od niza fizičkih položaja međusobno povezanih specifičnim tranzicijama uz zadržavanje neprekidnog toka udaha i izdaha.

Svaki pokret pokreće dah koji je nit vodilja i centar prakse. Nizovi asana podučavaju se jedan po jedan, po uvijek istom slijedu, s ciljem postepene detoksikacije tijela te stimuliranja i umirivanja živčanog sustava što rezultira eliminacijom toksina, fleksibilnošću, snagom, boljom cirkulacijom i probavnom vatrom, ojačanim imunitetom, postojanom koncentracijom i mirnijim umom.

Kulminacijom povezanih slijedova asana izvođenih primjenom Ashtanga tehnike, praktikant ima mogućnost iskusiti meditaciju u pokretu.

Opširnije o tehnici Ashtanga vinyasa yoge

Ashtanga vinyasa yoga je dinamičan oblik Hatha yoge koristi tijelo kao alat da “otvori” svijest praktikanta. Svaka je tranzicija između pokreta (vinyasa) jednako važna kao i svaki statičan položaj (asana).

“Nyasa” znači postaviti, a “vi” – na specifičan način. U ovom kontekstu, pojam “vinyasa” znači sinkronizirati dah s pokretom ili opisati niz pokreta koji su sadržani u jednoj asani. Iako je najočitiji dio Ashtanga vinyasa yoge njen fizički aspekt, najvažniji je dio prakse onaj okom nevidljiv, a tiče se same strukture koja je sadržana u njenoj metodi pod nazivom Trishtana – područje triju mjesta pažnje ili djelovanja koje praktikant nastoji zadržati tokom prakse.

Svjesno kretanje tijela podupiru tri razine djelovanja, ili Trishtana:

1. Tehnika zvučnog disanja (ujjayi dah)

Tehnika disanja (ujjayi) provodi se nježnom kontrakcijom glotisa pri disanju kroz cijelu praksu, što stvara zvučni dah koji ima više benefita. Ovaj način disanja energizira tijelo i um, povećava tjelesnu temperaturu i utječe na pročišćavanje tijela, ali istovremeno i umiruje živčani sustav stimulacijom najduljeg moždanog “lutajućeg” vagus živca, što rezultira aktivacijom parasimpatikusa koji je zadužen za opuštanje i oporavak organizma. Osim toga, zvuk daha nas podsjeća da zadržimo fokus “prema unutra” i uvodi nas dublje u praksu.

2. Održavanje fokusa na određenim dijelovima tijela (bandha)

Bandha na sanskrtu može značiti povezati ili zaključati. Riječ je o energetskim “lokotima” koje možemo osvijestiti kontrakcijom određenih fizičkih dijelova tijela, čime stavljamo fokus na bandhe koje se nalaze na suptilnijoj razini (moola, uddiyana i jalandhara bandha). Kada su povezane s ujjayi dahom odnosno vinyasom, bandhe mogu dati bolju stabilnost u asanama, dodatno pojačati “čišćenje” na mentalnoj, emocionalnoj i fizičkoj razini; a svojim utjecajem na suptilne energetske kanale (nadije), akumulirati vitalnu energiju (pranu) u tijelu, što otvara svijest praktikanta.

3. Ciljano usmjeravanje pogleda tokom prakse (drishti)

Usmjereni pogled (drishti) fokusira i “pročišćava” um povlačenjem osjetila prema unutra (pratyahara) te razvija koncentraciju (dharana), kako bi meditacija (dhyana) bila moguća.

Navedene tri razine djelovanja odnose se na prije spomenute tri razine pročišćavanja: tijela, uma i živčanog sustava. Dakle, Trishtana održava strukuru cijele prakse. Kada je u cijelosti usvojena, praksa se događa bez napora i rezultira meditacijom.

Krakta povijest i filozofija Ashtanga vinyasa yoge

Ashtanga vinyasa yoga metodu razvio je Sri. K. Pattabhi Jois (1915. – 2009.), koji je je tvrdio da je primio znanje od svog učitelja Tirumalaija Krishnamacharye (1888. – 1989.), sukladno navodnom tekstu “Yoga Kurunta” od inače nepoznatog autora Vamane Rishija. Ovaj je tekst Krishnamacharyji početkom 1900-ih navodno prenio Rama Mohan Brahmachari. Učenja Sri. K. Pattabhi Joisa u istoj tradiciji danas nastavlja dijeliti njegov unuk, Sharath Jois.

Značenje Ashtanga vinyase yoge dolazi od sanskrtskih riječi “ashtau” što znači osam i “anga” što znači “ud”. Osam udova odnose se na osam koraka Ashtanga yoge u filozofskom sustavu najpoznatije jogijske zbirke rišija Patanjalija – Yoga Sutrama, gdje se Ashtanga (poznata i kao Raja ili “kraljevska” yoga) definira kao progresivni, osmokraki put do Samadhija – stanja u kojem pojedinac osvještava prividan svijet dualnosti i jedinstvo s univerzalnom svijesti.

Sutra II.29

yama-niyama-āsana-prāṇāyāma-pratyāhāra-dhāraṇā-dhyāna-samādhayaḥ-aṣṭau-aṅgāni

Osam (aṣṭau) udova (aṅgāni) yoge su: vanjska disciplina (yama); unutarnja disciplina (niyama); položaj (āsana); ovladavanje životnom energijom (prāṇāyāma); povlačenje osjetila (pratyāhāra); koncentracija (dhāraṇā); meditacija (dhyāna); i potpuna apsorpcija (samādhayaḥ).

Kaže se da je prva tri uda na početku potrebno svjesno razvijati (yama, niyama, asana); ovladanje životnom energijom ili dahom (pranayama) jest prijelazan ud, a nakon njega slijede posljednja tri uda do kojih praktikant dolazi sponatno (dharana, dhyana i samadhi), prirodnom kulminacijom prijašnjih udova. 

Da bi fizička praksa Ashtanga vinyasa yoge kao dinamičnog stila Hatha yoge, koje koristi tijelo kao instrument na putu samospoznaje – bila učinkovita u svom punom potencijalu, idealno je kombinirati filozofiju i praksu. Na taj način možemo vlastito iskustvo vježbanja i učinak istog postepeno spajati s jogijskom filozofijom što će nam pomoći da zadržimo ustrajnost, iskrenost i dubinu u vlastitoj praksi. 

Direktnim iskustvom, promišljanjem o istom i internaliziranjem jogijske filozofije, postepeno prelazimo iz uma (manas) u intelekt (buddhi), pa i iznad intelekta, gdje više nema dualnosti – u izravnom smo iskustvu Yoge, što nas može inspirirati da Yogu živimo i izvan prostirke. 

Razni oblici satova Ashtanga yoge u Mayurvedi: Ashtanga Vinyasa, Ashtanga Led i Ashtanga Mysore

Ashtanga vinyasa yoga se tradicionalno podučava jedan na jedan ili u manjim grupama. Iz tog razloga, pristup je u potpunosti prilagođen pojedincu i prijašnje iskustvo nije važno. U Mayurvedi, moguće je prakticirati Ashtangu u grupi, privatnoj grupi ili individualno. U grupama je moguće vježbati:

  • Ashtanga Vinyasa – vođen sat uz demonstraciju i asistenciju učitelja
  • Ashtanga Led – sat vođen verbalno uz asistenciju učitelja
  • Ashtangu Mysore – individualan pristup u grupi – sat otvoren za svih, svatko vježba za sebe, u svom ritmu uz asistenciju učitelja. Dolazite i odlazite sa sata kada vam odgovara, u okviru postavljenih termina.

Raspored i cjenik

Trenutni raspored i cjenik pronađite ovdje, gdje se možete i prijaviti za probni sat.