Predavanje: Ayurveda za djecu

Danas je sve više roditelja zainteresirano za holistički pristup zdravlju djeteta i nastoji ga primijeniti u djetetovoj svakodnevnici. Na svakom kutku možemo pronaći razne savjete o dječjoj prehrani i zdravlju: što i kako jesti, koje dodatke prehrani konzumirati za jačanje imuniteta, koje namirnice izbjegavati i slično. Često se nađemo zbunjeni u moru dostupnih informacija. Imamo iskrenu namjeru pomoći djetetu da ojača imunitet na prirodan način – ali ne znamo odakle krenuti, ili započnemo ali nam je teško zadržati rutinu zajedno s djetetom, zbog čega idemo iz jednog ekstrema u drugi što zbunjuje i umara obje strane, djecu i roditelje.

Kako u obilju informacija istinski slušati i zaista čuti što dijete treba i što mu odgovara? Kako pronaći nešto što možemo integrirati u modernu obiteljsku svakodnevnicu s ciljem postizanja optimalnog zdravlja, a da pritom ne odlazimo u ekstrem uskraćivanja onog što dijete voli s jedne strane i vlastitog iscrpljivanja s druge strane? I najvažnije, kako uvesti prirodne, pozitivne promjene s lakoćom, koje zaista nose rezultate i pokazuju učinkovitost nove rutine?

Što je Ayurveda?

Ayurveda je drvena vedska medicina koja nam daje savjete za postizanje optimalnog zdravlja na prirodan način. Kao holistički medicinski sustav, Ayurveda uzima u obzir osobu kao cjelinu – navodeći da su naši fizički, mentalni i emocionalni aspekti jednako važni i međusobno povezani, te pod utjecajem naše okoline i podneblja. 

Kao drevna vedska filozofija, Ayurveda nudi dublje shvaćanje o ljudskom životu. Polazi od pretpostavke da svi u srži imamo istu suštinu, koja je sam Svemir ili Priroda, ali svatko od nas ima individualnu prirodu, čime izražava njezine elemente, kao što su zemlja, vatra, voda, zrak i prostor (eter). Svi ti elementi manifestiraju se u nama od fizičke do suptilnijih razina, formirajući naše tijelo, našu mentalnu i emocionalnu prirodu. Na primjer, znamo da su neki ljudi “vatrene” prirode, dok su drugi mirniji, sporiji i “prizemljeni”. To priroda govori kroz nas.

Budući da je sve u prirodi jedinstveno, a mi smo dio prirode – svi smo jedinstveni – što znači da svi imamo svoju jedinstvenu ravnotežu koju Ayurveda poštuje iznad svega. Jedinstvena ravnoteža je ovdje ključan pojam. Kada prihvatimo našu i tuđu jedinstvenost u cjelini, prihvaćamo prekrasan, jedinstven izražaj prirode i živimo sretan život s poštovanjem prema sebi i drugima. 

Ayurveda održava zdravlje u ravnoteži prirodnim metodama, od kojih su najpoznatiji savjeti o pravilnoj prehrani i rutini – koji su prilagođeni svakoj životnoj dobi, godišnjim dobima, fizičkoj konstituciji te mentalnoj i emocionalnoj prirodi pojedinca.

Bez obzira na dob, podrijetlo, iskustvo, uvjerenja ili navike – Ayurveda se može u potpunosti prilagoditi svakome od nas i pomoći nam da živimo kvalitetniji život – u tome je njena ljepota.

Struktura predavanja

– Uvod u Ayurvedu

– Osnovni ayurvedski koncepti 

– Zdravlje po Ayurvedi

– Praktična primjena Ayurvede tokom za potporu dječjeg zdravlja: rutina i prehrana

– Ayurvedska kućna ljekarna: najčešće tegobe kod djece (problemi sa sinusima, prehlade, upale grla i uha, dermatitis i ekcemi, hiperaktivnost, problemi s koncentracijom, nesanica, emocije)

– Ayurvedska kuhinja za djecu: brzi i zdravi recepti 

– Otvoren razgovor / pitanja i odgovori

Termin predavanja: Predavanje će se održati po dogovoru

Trajanje predavanja: otprilike 2 sata

Cijena predavanja po osobi: 25,00 eura (188.36 kn)

Cijena predavanja za Mayurveda članove – po osobi: 20,00 eura (150.69 kn)

Predavanje će se održati ukoliko se prijavi minimalno 4 polaznika. Nakon zatvorenih prijava, dobit ćete obavijest na e-mail za uplatu rezervacije za predavanje.

Biografija predavačice: Martina Malić, ayurvedska savjetnica i yoga učiteljica

Biografiju možete pročitati ovdje. Na web stranici Mayurveda Yoga, kao i na Instagramu i Facebooku možete pronaći više informacija. Recenzije se nalaze ovdje.

Prijave