Specifičnosti holističkog pristupa zdravlju i Ayurveda

Prije nego što se odlučimo pristupiti vlastitom zdravlju na holistički način, u ovom slučaju, sa stajališta Ayurvede, važno je napomenuti po čemu su alternativni načini dovođenja našeg zdravlja u ravnotežu specifični u usporedbi s konvencionalnim načinima liječenja.

  1. Ne možemo očekivati rezultate ako ne živimo u skladu s prirodom

Prva i osnovna činjenica jest da ne možemo očekivati da će alternativni načini liječenja, koji su često nježniji prema našem tijelu, djelovati – ukoliko ne živimo u skladu s prirodom, u skladu sa sobom.
To bi značilo – možemo jesti “zdravu”, organsku hranu pripremljenu po ayurvedskim principima, konzumirati razne dodatke prehrani ili ljekovite biljke, međutim i dalje živjeti pod stresom, piti previše kave i pušiti, biti u disfunkcionalnim odnosima, sjediti većinu dana i odlaziti kasno na spavanje. Nažalost, takav pristup će nam usporiti, ili čak blokirati bilo kakvo vraćanje u ravnotežu i promjene koje smo uveli neće biti učinkovite. Holistički pristup zahtijeva od nas da uzmemo u obzir sve aspekte našeg bića – na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini. Obično sve kreće od rutine usklađene s prirodom. Kada uhvatimo ritam prirode, kada se osjećamo naspavano, smireno i sigurno – tek tada nam se fizičko tijelo kreće opuštati i stvara se plodno tlo na kojem promjene koje uvodimo u svoju svakodnevnicu mogu zaista uroditi plodom, od fizičkih do suptilnijih razina.

2. “Bolest” nije neprijatelj

Ako pristupimo zdravlju holistički, shvatit ćemo da je svaki disbalans u tijelu zapravo poruka. Tijelo je formiralo određeni obrambeni mehanizam kako bi nas zaštitilo ili upozorilo da nešto nije u redu. Obzirom da u ovom slučaju ne želimo samo staviti flaster na problem, već pronaći korijen disbalansa – važno je da sa što više ljubavi i zahvalnosti primamo svaku poruku tijela, sviđala nam se ona ili ne. Imajući otvoreni um i ne stavljajući etikete na svoja stanja, moći ćemo sagledati svoje trenutno stanje iz šire perspektive. Tada nam svaka “bolest” ili disbalans može postati saveznik u pronalasku harmonije.

3. Priroda nigdje ne žuri

Važno je napomenuti da Ayurveda ne daje instant rješenja na sve naše probleme. Međutim, ukoliko je pojedinac strpljiv i ustrajan u primjenjivanju ayurvedskih principa u svojoj rutini, može očekivati dugoročne rezultate i promjene na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini. Kao što i disbalans do kojeg smo se doveli (na razini fizičkog tijela, emocija ili uma) ne dolazi iznenada, već se nakuplja kroz izvjesno vrijeme dok se ne manifestira (npr. na fizičkoj razini), tako se i pozitivne promjene, odnosno vraćanje u balans, ne događaju odmah; već postepeno i suptilno.
U prirodi nema instant rješenja. Priroda nigdje ne žuri. Ona je strpljiva, mijenja se kroz cikluse, prolazi kroz promjene polako i sigurno – i to bi trebalo biti sasvim normalno.

4. Suočavanje s neugodnim osjećajima

Holistički pristup zdravlju zahtjeva da duboko pogledamo sebe i svoj život iz svakog aspekta. Zahtjeva da budemo iskreni prema sebi i da se ponekad suočimo s neugodnim osjećajima. Mi smo jedini koji možemo otkriti korijen naših obrazaca koji nas ponekad sputavaju i čine probleme u tijelu, umu ili emocijama; ili u odnosima s drugima. Ta saznanja za nas mogu biti bolna, jer možemo vidjeti neke aspekte svog života ili sebe s kojima nam se teško suočiti – što je sasvim normalno. Sama činjenica da smo zakoračili na put dovođenja svog zdravlja u ravnotežu na prirodan način je vrlo hrabar potez, pokazuje ljubav prema sebi, vjeru u inteligenciju prirode, u život.

5. Jednaka važnost aktivne uključenosti obje strane: terapeuta/savjetnika i klijenta

Ukoliko se odlučimo pristupiti zdravlju na holistički način uz pomoć terapeuta ili savjetnika, vrlo je važna istinska uključenost obje strane u cijelom procesu, u ovom slučaju, Ayurvedskog savjetnika i klijenta kroz cijelu terapiju.

Poanta Ayurvedskog savjetnika nije samo da prepozna obrazac, prepiše dodatke prehrani ili ayurvedske biljke, kaže osobi kako mora živjeti svoj život i zatvori slučaj. Sama esencija holističkog pristupa zdravlju jest da je svaki slučaj, odnosno osoba – jedinstvena.
Iz tog razloga, važno da je i klijent veoma iskren prema sebi i prema savjetniku, kako bi zajedno mogli doći do korijena problema i najboljeg rješenja u datom trenutku. Ovakva vrsta terapije zahtjeva aktivnu uključenost obje strane. Klijent mora biti spreman otvoriti um, slijediti savjete i biti spreman uvesti promjene u svoju svakodnevnicu, a savjetnik mora znati slušati, zaista čuti klijenta i postepeno prilagođavati terapiju njegovim potrebama. Nagle i drastične promjene nisu za svakoga, i često nisu održive.

6. Vjera u sebe i inteligenciju tijela

Poanta ayurvedske prakse jest educirati klijenta na način da ga se podsjeti na znanje koje on već ima u sebi, ali je iz nekog razloga zametnuto, zaboravljeno. Često smo sami sebi najbolji “doktori”. Iz tog razloga, važno je da klijent ne očekuje od terapeuta magično rješenje ili spas. Vrlo je važno da vjerujemo u snagu i moć našeg duha, uma i tijela; i da prije svega slušamo sebe – ali ne iz stanja uma koji nas je možda i doveo u dotičnu situaciju, već iz onog dubljeg mjesta u nama, gdje znamo da se nalazi naša istina.

7. Ayurveda nije protiv suvremene medicine

Iako čvrsto drži do svojih korijena, Ayurveda integrira i priznaje i druge aspekte liječenja, poput modernog konvencionalnog liječenja koje je nama poznato. Međutim, ona se i dalje bitno razlikuje od moderne medicine – prvenstveno jer je ukorijenjena u Vedskoj filozofiji što oblikuje njen način gledanja na čovjekov život, koji nije ograničen samo na fizičko iskustvo. Ayurveda puno pažnje posvećuje našim suptilnim razinama kroz koje otkrivamo svoju jedinstvenost i vječnu povezanost s Prirodom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s