Najava predavanja: Uvod u Ayurvedu i potpora zdravlju tokom jeseni

Mayurveda, obrt za usluge i savjetovanje, Pula

Subota, 14.11., od 10h – 12. 30h (maksimalno 4 osobe) – prva grupa

Subota, 28.11., od 10h – 12. 30h (maksimalno 4 osobe) – druga grupa

Danas možemo na svakom kutku pronaći razne savjete o “zdravlju”: što i kako jesti, kojom se fizičkom aktivnošću baviti i koje dodatke prehrani konzumirati. Sve je više nas zainteresirano za holistički pristup zdravlju, međutim, često se nađemo zbunjeni u moru dostupnih informacija. Možda imamo interes za nešto – ali ne znamo odakle krenuti, ili započnemo ali nam je teško zadržati rutinu i uskoro sve pada u vodu, do sljedećeg pokušaja ili novog trenda “zdrave” prehrane. S druge strane, možda smo jedni od onih koji jako drže do discipline, što nas odvede u ekstrem i izbaci iz balansa. 

Kako u obilju informacija istinski slušati i zaista čuti sebe? Kako pronaći nešto što  možemo integrirati u svakodnevnicu s ciljem postizanja optimalnog zdravlja, a da pritom ne odlazimo u ekstreme, već to činimo s lakoćom, na prirodan način i iz dana u dan uviđamo učinkovitost vlastite rutine?

Ako čitate ovaj tekst, vjerovatno ste već čuli za Ayurvedu, koja čini se, svakim danom postaje sve popularnija, čak i na našim područjima. Zašto sve više ljudi vidi vrijednost u Ayurvedi i ima li smisla prakticirati ju ako živimo na Mediteranu?

Ayurveda je često svedena samo na savjete o prehrani, međutim, kao drevna vedska holistička medicina, ona nam može dati puno više. 

Kao holistički sustav, Ayurveda naglašava važnost poznavanja načina na koji ljudsko tijelo, um i duh funkcioniraju kao sastavni dio prirode. Kada osvijestimo svoju povezanost sa prirodom, postajemo svjesni na koji način poštovati i živjeti našu jedinstvenost i time ostati u ravnoteži. 

Ayurveda uravnotežuje naše fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne aspekte prirodnim metodama, kao što su npr. savjeti o pravilnoj prehrani i rutini, Yoga asane (Yoga položaji), meditacije, Pranayame (“vježbe” disanja) i sl. – koji su prilagođeni godišnjim dobima, našoj fizičkoj konstituciji, mentalnoj i emocionalnoj prirodi. 

Bez obzira na podrijetlo, iskustvo, uvjerenja ili navike – Ayurveda se može u potpunosti prilagoditi svakome od nas i pomoći nam da živimo kvalitetniji život – u tome je njena ljepota.

Struktura predavanja:

  1. Osnove Ayurvede

Cilj predavanja jest da svaki polaznik dobije praktične savjete koje može integrirati u svoju svakodnevnicu, za što je prvo potrebno shvaćanje načina na koji Ayurveda, kao drevna vedska holistička medicina, gleda na čovjeka i prirodu. 

Obratit ćemo pozornost na osnove Ayurvede pomoću kojih možemo osvijestiti povezanost s elementima prirode i postati svjesni naših mentalnih, emocionalnih i fizičkih obrazaca. Naučit ćemo osnovne termine koji se koriste u Ayurvedi i obratiti pozornost na utjecaj koji hrana i rutina imaju na tijelo i um obzirom na individualnu konstituciju pojedinca, te istaknuti važnost usklađenosti s godišnjim dobima. 

  1. Praktična primjena Ayurvede tokom jeseni za potporu zdravlju

Nakon usvajanja osnovnih principa Ayurvede, pružit će se praktični savjeti za rutinu i pravilnu prehranu koju svatko može uvrstiti u svoju svakodnevnicu. Predstavit će se univerzalni okvir unutar kojeg svatko može pronaći nešto za sebe, te ga koristiti unutar vlastitih potreba i mogućnosti. Poseban naglasak stavit će se na savjete koji polaznicima mogu pomoći da održe optimalno zdravlje, te na jednostavne recepte i principe ayurvedske pripreme hrane tokom jeseni.

  1. Mala zakuska / degustacija

Svaki polaznik će dobiti materijale s predavanja. 

  • Cijena: 250,00 kuna
  • Rezervacija mjesta isključivo uz uplatu.
  • Lokacija: Pula, Valdebek – točnu adresu ćete dobiti nakon rezervacije 
  • Mjesta su ograničena (do 4 osobe).
  • Prijave: obrazac (ispod) ili 0992812311 (poziv, Whatsapp/Viber)

Obrazac za prijavu

  • Preporuča se održavanje razmaka između polaznika, nošenje maski te je dezinfekcija ruku obavezna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s