Mayurveda Yoga prijatelji: mama Sanja i kćer Ema

Upoznajte Mayurveda Yoga prijatelje, polaznike Centra, kolege iz svijeta Yoge i Ayurvede, zaljubljenike u život usklađen s prirodom, umjetnike i divne duše koje me inspiriraju iz dana u dan!

Ako ste bili u Mayurvedi, sigurno ste sreli naš najdraži Ashtanga duo: Sanju i Emu, mamu i kćer koje redovno dolaze na Mysore i Led satove. Ema je ujedno i naša najmlađa polaznica (17 godina)!

Gledati majku i kćer kako zajedno prakticiraju i produbljuju praksu iz tjedna u tjedan za mene je jedno vrlo inspirativno iskustvo na kojem sam neizmjerno zahvalna. Hvala!

Predstavite se (ime, odakle dolazite, čime se bavite)?

Sanja: Zovem se Sanja, živim u Puli poslijednjih 15 godina. Prije toga živjela sam u Vancouveru u Kanadi gdje sam provela svoju mladost, završila business college, radila, putovala i upoznala nove ljude i način života. Iskustvo koje mi je proširilo vidike i pružilo znanja koja su se kasnije u životu pokazala dragocjenima. Život izvan svoje domovine također me je naučio da više cijenim ono što imam, zemlju u kojoj živim, nevjerojatnu ljepotu prirode koja nas okružuje, naše drage ljude, sve što uzimamo zdravo za gotovo.

Ema: Zovem se Ema, imam 17 godina, živim u Puli i idem u 3. razred strukovne škole, smjer nutricionizam. Uz mamu i njezina stalna “predavanja” 🙂 o hrani i zdravoj prehrani zaniteresirala sam se da krenem u tom smjeru sa svojim obrazovanjem. Volim eksperimentirati s kuhanjem, a posebno volim azijsku kuhinju. Volim životinje, a u zadnje vrijeme jako me zanimaju zmije (kao kućni ljubimci), ali roditelji nisu oduševljeni s tom idejom hahaha.

Vi ste majka i kćer koje zajedno redovno vježbaju Ashtanga Vinyasa yogu na Mysore i Led satovima u centru. Koliko dugo vježbate i što vas je dovelo do yoge i ideje o zajedničkom vježbanju? 

Sanja: Prakticirala sam yogu nekoliko godina s prekidima. Volim cijeli aspekt yoge koja obuhvaća fizičku, mentalnu i duhovnu aktivnost. Svaki dolazak je drugačiji, ali uvijek pozitivan i blagotvoran. Tako sam predložila Emi da mi se pridruži jer joj je nedostajalo fizičke aktivnosti nakon što je prestala sa treniranjem Kung Fu-a koji je pohađala 6 godina. Zbog mnogih promjena i prilagodbi koji mladi njezine dobi prolaze, smatrala sam da će joj pomoći u mentalnom opuštanju i najvažnije naučiti pravilnom disanju koje je toliko ključno za zdravo funkciniranje organizma. Ema je pristala na jedan probni sat… i još uvijek redovno dolazi nakon 6 mjeseci.

Preferiraš li Ashtanga Mysore ili Ashtanga Led (vođeni) sat i zašto?

Sanja: Volim jedno i drugo. Kombinacija jednog Led sata i jednog sata Mysore je savršena. Led sat me podsjeti na pravilan način odrađivanja asana, dok na Mysore satu imam slobodu kombinacija asana ovisno o raspoloženju toga dana.

Ema: Bolje mi je Mysore jer mogu raditi svojim tempom i uspijem ispobati više novih asana kada radim sama.

Kako se osjećaš nakon vježbanja Ashtanga yoge na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini?

Sanja: Uvijek se osjećam smireno i opušteno, izgube se dnevne misli i problemi s kojima sam došla na sat, vrati mi se pozitivan fokus i razmišljanje i uvijek sam bolje volje, zadovoljnija i puna energije. Ponekad od umora jedva dođem na sat, ali nakon vježbi imam nevjerojatno puno energije. Uvijek se iznova iznenadim i zato ne propuštam niti jedan dolazak.

Ema: Osjećam se jako opušteno, istegnuto, gipko i smireno.

Kako tvoja praksa joge utječe na život izvan yoga studija – na primjer, u poslu i svakodnevnom životu? Kako utječe na vaš odnos kao majke i kćeri? 

Sanja: Suprug je uvijek zadovoljan jer sam dobre volje nakon sata yoge, haha. Manje se uzrujavam kada sam suočena sa problemima na poslu. Ponekad tijekom dana zastanem i odradim par minuta vježbi disanja. Lijepo je dijeliti sa Emom zajedničku aktivnost u kojoj skupa sudjelujemo i razgovaramo o tome, provodimo kvalitetno vrijeme skupa i uvijek se na kraju lijepo osjećamo.

Ema: Nakon satova yoge, sljedeći dan u školi osjećam da sam više fokusirana na satu.

Za kraj: nešto što želite da svijet zna:

Sanja: Kada shvatimo da nismo na ovome svijetu samo zbog sebe već i zbog drugih, nadam se da ćemo prestatiti suditi i početi voljeti i poštivati jedni druge, pokazati empatiju, suosjećanje, istinski primjećivati ljude koji nas okružuju u svakodnevnom životu i širiti pozitivne vibre.

Ema: Veliki sam ljubitelj životinja i moja bi poruka bila volite životinje i budite dobri jedni prema drugima 🙂 .

Na Mayurveda Yoga Instagramu možete pogledati kako izgleda zajednička yoga praksa od Sanje i Eme.