Pranayama

Yoga i dah

Svaki praktikant yoga asane koji je vođen od strane iskusnog i kvalitetnog učitelja shvaća važnost daha u fizičkoj praksi yoge. Na početku, dublje povezivanje s dahom može djelovati iznenađujuće izazovno, bilo u sjedećem položaju ili u pokretu.

Međutim, kulminacijom redovnog prakticiranja yoge, više ne razmišljamo o procesu disanja i ulazimo u dublju dimenziju prakse. Tijelo postaje posuda za nešto čisto, živo, što vibrira i teče u nama. Poznatim rječnikom, rekli bismo – riječ je o dahu, procesu disanja. Međutim, kroz prisutnost u cijelom procesu svjesni smo da senzacija daha koju osjećamo kroz yoga praksu nije ona svakodnevna. Dah kao da je puno jasniji i življi, a istovremeno sa sobom nosi jednu finu, smirujuću notu. Također, svjesni smo da u pozadini igre udaha i izdaha postoji nešto nepromijenjivo, što drži prostor istom dahu u provođenju svog ustaljenog ritma.

U tom trenutku ulazimo u suptilniji aspekt fizičke prakse yoge, koja je tu samo u svrhu tehnike koja održava strukturu, smjer, usklađenost i svijest onog što teče u posudi našeg tijela.

Zagrebali smo dublje ispod površine yoge kao (prividno) prvenstveno fizičke prakse kontrole položaja tijela – dah nas je uveo u dublji sloj Sebe. Tada shvaćamo da je dah, ili proces disanja važan medijator, dragocjena staza kojom stupamo u kontakt sa univerzalnom životnom energijom u Sebi, koja se jogijskim riječnikom naziva Prana.

U većina praktikanata koji na ovaj ili sličan način osjete dah u vlastitoj praksi, prirodno se budi dublji interes za pranayamu, ili jogijsku tehniku disanja.

Yoga asane i razne tehnike pročišćanja (kriye) pripremaju tijelo i živčani sustav za pranayamu. Zbog yoga asana u mogućnosti smo sjediti duže vremena u miru, a kriyama (tehnikama pročišćavanja) dodatno oslobađamo prostor u tijelu kako bi proces pranayame bio što djelotvorniji. Takav način prakticiranja pranayame je najsigurniji i najučinkovitiji.

Kada se uspostavi asana, yogi, gospodar samog sebe, koji jede zdravu i umjerenu hranu, trebao bi prakticirati prâṇâyâmu, prema uputama svog gurua (učitelja).

athāsane dṝdhe yoghī vaśī hita-mitāśanaḥ |
ghurūpadiṣhṭa-mārgheṇa prāṇāyāmānsamabhyaset

HYP 2.1.

Prana i Pranayama

Prana se često poistovjećuje s kisikom koji je samo jedan od nositelja prane na fizičkoj razini. U čovjeku, prana se prvenstveno odražava dahom, ali prožima i sve ostale tjelesne i mentalne aktivnosti: tjelesne kretnje, rad organa, način govora, tendencije uma i osjetila.

Prana je pramordijalna, univerzalna životna sila koja prožima cijeli svijet i prirodu.

Obzirom da su jogiji otkrili da je u čovjeku glavno djelovanje prane upravo kroz dah, razvili su razne tehnike disanja ili pranayame koje nam omogućuju da joj pristupimo na dubljoj razini.

Pranayama se sastoji od dvije riječi, prana + yama. Dok riječ prana označava životnu silu, vitalnu energiju ili izvor života, riječ yama označava aktivnost: kontrolu, ekstenziju ili ekspanziju. Kao takva, pranayama predstavlja važnu jogijsku tehniku ovladavanja životne sile i pobuđivanja vitalne energije u čovjeku.

Koristi Pranayame

Pranayama se spominje u starim jogijskim tekstovima ali i u modernim znanstvenim istraživanjima jer za čovjeka nudi mnoge koristi, od fizičkih, mentalnih/emocionalnih do onih “spiritualnih” – predstavljajući korak do meditacije.

Na fizičkoj razini, pranayamom direktno utječemo na razne sustave u tijelu, a posebice na živčani sustav, točnije parasimpatikus koji je odgovoran za opuštanje. Na suptilnijoj razini, stupamo u dublji kontakt s pranom što dovodi do njenog umirivanja i stabiliziranja. Kada je prana u miru, životna energija i kroz nju osjetila, emocije i um su u miru. Povećana (ali stabilna) razina prane povećava kreativnost te mogućnost prilagođavanja i nošenja sa životnim izazovima. Prana je također usko povezana s održavanjem imuniteta, jer njena ekspanzija pospješuje prilagodljivost imunološkog sustava i daje potporu na putu ka ozdravljenju.

Ipak, prakticiranje pranayame nije samo rad s respiratornim i živčanim sustavom u svrhu zdravlja, već prelazak na dublju razinu svjesnosti, pristup prani na razini “iza daha”. Tehnike disanja daju nam mogućnost stupanja u kontakt sa životnom silom koja nadilazi fluktuacije uma i osjetila, čime osvještavamo univerzalnu svijest u onoj (prividno) individualnoj, što je esencija Yoge.

Filozofija Pranayame

Pranayama se spominje u raznim važnim jogijskim i ayurvedskim tekstovima. Jedan je od 8 udova yoge (Ashtanga yoga: Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana, Samadhi) te se spominje u najpoznatijoj jogijskoj zbirci, Patanjali Yoga sutrama, gdje se susrećemo s poznatom definicijom yoge:

Joga je potpuno smirenje fluktuacija uma – Yogas citta vrtti nirodhah

PYS 1.2

Znamo da se mentalno stanje odražava na fizičko – ako je um nemiran, tijelo će biti nemirno, i obrnuto. Proučavajući Yoga sutre, saznajemo razne metode za smirivanje uma i rezultate koje proizlaze korištenjem svake tehnike. Od navedenih tehnika, asane (jogijski položaji) su svima najpoznatije, nakon kojih slijedi pranayama. Smiriti misli “novim” mislima, često je paradoksalno i jednostavno rečeno – nemoguće. Vraćanje u tijelo i dah drži nas podalje od misli i fluktuacija uma. Upravo nas i Patanjali tome uči – na um ne možemo utjecati na umom – ali zato na um možemo utjecati tehnikama yoge, ili u ovom slučaju, dahom kroz tehniku pranayame.

U sličnom kontekstu, pranayama se koristi i spominje u Hatha Yoga Pradipici, najvažnijem priručniku za fizičku praksu yoge:

Kada se prana kreće, kreće se i chitta (mentalna sila). Kada je prana bez kretnje, chitta je bez kretnje. Ovim (postojanošću prane) yogi postiže postojanost i zbog toga treba obuzdati vayu (zrak).

Chale vate chalam chittam nischale nischalam bhavet / Yogi sthanutvamapnoti tato

HYP 2.2.

*Više o Hatha yogi možete pročitati ovdje.

U Ayurvedi, drevnoj vedskoj medicini, Pranayama se koristi kao jedna od najvažnijih terapijskih tehnika za dovođenje tijela i uma u balans, pogotovo ako je u potpunosti prilagođena fizičkoj i mentalnoj konstituciji, podneblju, godišnjim dobima i trenutnom stanju osobe. Obzirom na navedeno, savjet je da Pranayamu učimo i vježbamo samo uz pristustvo iskusnog učitelja koji dobro poznaje Yogu i Ayurvedu.

Za koga su i kako izgledaju satovi Pranayame u Mayurveda Yoga Centru?

Na satove Pranayame dobrodošli su svi, bez obzira na prijašnje iskustvo. Prakticiramo u intimnoj atmosferi i maloj grupi. Sastoji se od niza tehnika disanja u sjedećim položajima, između kojih se opuštamo u ležećem položaju. Pranayama je posebno pogodna za osobe koje:

  • imaju poteškoće s respiratornim sustavom
  • imaju poteškoća s nesanicom
  • žele prestati pušiti
  • žele naučiti efikasane tehnike za umirivanje uma
  • žele stvoriti dobru bazu za meditaciju

Praksi Pranayame pristupa se postepeno i progresivno – ovisno o učestalosti dolaska na satove ili provođenja vlastite prakse kod kuće.

Praksa Pranayame temelji se na postulatima Kaivalyadham instituta, jednog od najstarijih pionirskih instituta yoge na svijetu, osnovanog od strane Swamija Kuvalyanande 1924. godine. Slijedi principe i filozofiju Patanjalijeve Ashtanga yoge i drži do tradicionalnog podučavanja. Kaivalyadhama je prvi Yoga institut koji proaktivno provodi znanstvena istraživanja o dobrobiti joga tehnika.

Martina Malić, učiteljica u Mayurveda Yogi, certificirana je za podučavanje Pranayame od strane Petre Bianco, dugogodišnje studentice Kaivalyadham instituta i certificirane učiteljice Pranayame. Martina je također imala priliku prisustvovati seminaru Sudhir Tiwarija, te je završila online edukaciju Yogacharye Sandhye Dixit – koji su oboje izvorni učitelji Kaivalydham instituta.

Pranayama UŽIVO: raspored, cjenik, prijave

Pranayama se trenutno održava 1x tjedno, petkom od 19.30 – 20.30 sati, te je dio programa Meditativne prakse (uživo i/ili online). Možete prakticirati samo Pranayamu, ili ju kombinirati s ostalim satovima.

PLAĆANJE PO SATU Pranayama (uživo)EURKN
cijena probnog sata / pojedinačnog sata15,00 €113,02 kn
MJESEČNE ČLANARINE Pranayama (uživo)EURKN
Mjesečna članarina (1x tjedno, u prosjeku 4 x mjesečno)35,00 €263,71 kn
Mjesečna članarina (2x tjedno, u prosjeku 8 x mjesečno)50,00 €376,73 kn
KOMBINIRANE MJESEČNE ČLANARINE S DRUGIM YOGA GRUPAMA
Meditativne prakse:
Yoga Nidra / Pranayama + satovi Yoge (*raspored se nalazi ovdje)
Mjesečna članarina (2x tjedno, u prosjeku 8 x mjesečno)
1x tjedno Yoga Nidra/Pranayama + 1x tjedno Yoga
55,00 €414,40 kn
Mjesečna članarina (3x tjedno, u prosjeku 12 x mjesečno)
1x tjedno Yoga Nidra/Pranayama + 2x tjedno Yoga ili
2x tjedno Meditativne prakse + 1x tjedno Yoga
65,00 €489,74 kn
Neograničena mjesečna članarina
*napomena: moguće izmjene u rasporedu
70,00 €527,42 kn
1 € = 7,53450 kn

Prijavni obrazac: Pranayama uživo

Pranayama ONLINE

Za više informacija o Pranayami ONLINE, molim istražite program ONLINE yoge: Meditativne prakse.

Privatni satovi Pranayame (u Mayurveda Yoga Centru i online)

Privatni satovi Pranayame se prilagođavaju se svima bez obzira na iskustvo, u terminu koji Vam odgovara. Pogodni su za početnike, ali i za one koji žele dublje zaroniti u vlastitu praksu.

U Ayurvedi, drevnoj vedskoj medicini, Pranayama se koristi kao jedna od najvažnijih terapijskih tehnika za dovođenje tijela i uma u balans, pogotovo ako je u potpunosti prilagođena fizičkoj i mentalnoj konstituciji, podneblju, godišnjim dobima i trenutnom stanju osobe. Satovi najbolje djeluju nakon postavljenih ayurvedskih konzultacija, ali isto nije uvjet.

Ukoliko ste zainteresirani, javite se za više informacija i cjenik ispunjavanjem ovog obrasca.