Hatha yoga u Mayurvedi

Kompleks tijelo-um

Fizički položaj utječe na zdravlje, vitalnost i svijest pojedinca. Prema filozofiji joge, fizičko tijelo je manifestacija svijesti, kristalizirana povijest misli i obrazaca ponašanja koje je stvorio um. Ključ za rad s tijelom stoga je razumijevanje svijesti koja stoji “iza” tijela, što je esencija yoge.

Pristupiti istoj svijesti često djeluje zbunjujuće za društveno uvjetovani um pojedinca, stoga su jogiji otkrili razne puteve kako do iste svijesti možemo doći. Jedna od njih je putem tijela, od kojih su danas najpoznatiji fizički položaji (asane). Asane su sastavni dio Hatha yoge, ogromnog polja jogijske znanosti koja koristi tijelo kao glavni instrument za duhovno buđenje čovjeka.

Obzirom da je tijelo naše vozilo i skladište naše prošlosti, kroz rad s tijelom otpuštamo prošlost koja je u njemu pohranjena. Asana je metoda koja nas oslobađa prošlih uvjetovanja pohranjenih u tijelu kako bismo došli do sadašnjeg trenutka.

Prije svega, o asani se govori kao o prvom dijelu Hatha joge. Izvođenjem asane postiže se postojanost tijela i uma, sloboda od bolesti i lakoća udova. 

haṭhasya prathama-aṅgatvād-āsanaṁ pūrvam-ucyate | kuryāt-tad-āsanaṃ sthairyam-ārogyaṃ ca-aṅga-lāghvam

HYP 1.17

Na najosnovnijoj razini, asana je fizička poza, vrsta tjelesne geste te glavni jogijski i ayurvedski alat za balansiranje fizičkog tijela. Sastoji se od različitih statičnih položaja i fizičkih pokreta za jačanje i istezanje muskulature s ciljem oslobađanja napetosti, poboljšanja fleksibilnosti te maksimiziranja protoka energije.

S aspekta tradicionalne Hatha yoge, kroz rad s tijelom praktikant započinje sustavno čišćenje tijela i uma, pripremajući se za duže i udobno sjedenje u “naprednijim” jogijskim praksama, poput pranayame i meditacije.

Bez odgovarajuće asane za smirivanje prane (životne energije), pranayama (tehnike disanja) se ne može odvijati glatko. Bez odgovarajuće asane za smirivanje osjetila, pratyahara ili kontrola nad osjetilima gotovo je nemoguća. Bez odgovarajuće asane za smirivanje uma, koncentracija i meditacija, dharana i dhyana su vrlo zahtjevne.

Dr. David Frawley, Pandit Vamadeva Shastri

Hatha yoga asana u odnosu na tjelovježbu

Danas se yoga asane poistovjećuju s tjelovježbom. Iako pozitivno utječu na zdravlje, tradicionalne hatha yoga asane nisu takva vrsta vježbe, već tehnike koje čiste tijelo, potiču svjesnost, opuštanje, koncentraciju i meditaciju. Dok fizičko vježbanje predstavlja pozitivan stres za tijelo, ubrzava disanje, potrošnju kisika i metabolizam, tokom izvedbe određenog seta yoga asana, disanje i metabolizam usporavaju i aktivira se parasimpatikus – dio živčanog sustava zaduženog za opuštanje, kako bi koncentracija i meditacija bile moguće.

Asana je stabilan i udoban položaj.

sthira sukham asanam

PYS 2.46

Svrha kontrole tijela kroz asane jest pružiti umu potporu i okvir da lakše preusmjeri pažnju “prema unutra”. Kako su um i tijelo međusobno povezani, fizičke blokade isprepliću se s mentalnim i emocionalnim blokadama. “Grublji” oblik uma je tijelo, a “finiji” oblik tijela je um. To zahtjeva da prakticiramo asane svjesni ne samo tehničkih detalja položaja, već i mentalnih i emocionalnih stanja koji se bude i otpuštaju tokom i nakon prakse. Osvještavanje mentalnih i emocionalnih stanja znači jednostavno primjećivanje istih, bez uplitanja (za razliku od promišljanja i analiziranja).

Svoje bismo umove tokom asana prakse trebali staviti u sveti prostor tišine, promatranja i nevezanosti, u prostor “iza uma”.

(Asane se usavršavaju) otpuštanjem napora i meditacijom na beskonačno

prayatnaśaithilyānantasamāpattibhyām

PYS 2.47

Tada, shvaćamo da um i tijelo nisu odvojeni entiteti. Asana postaje put do meditacije, ili meditacija sama po sebi, u kojoj nema positovjećivanja s tijelom, umom ili emocijama. Kada se to dogodi, shvaćamo da su sve blokade zapravo produkt uma, a struktura ega iluzija.

Kratka povijest i filozofija Hatha yoge

Temelj tradicije Hatha yoge važan je jogijski tekst Hatha Yoga Pradipika, koji se pripisuje jogijskom mudracu Swatmarami (14./15.st.) Osim navedenog teksta, važni su i tekstovi Gheranda Samhita i Shiva Samhita.

Hatha Yoga Pradipika opisuje sustavnu shemu fizičke i energetske strukture ljudskog tijela u 4 poglavlja – asana, pranayama (zajedno sa shatkriyama – pripremama za pranayamu), mudre i bandhe te meditacija i samadhi. U tekstu su detaljno opisane sve prakse, njihov način izvođenja i dobrobiti. Propisane tehnike su još uvijek osnova i inspiracija za gotovo sve današnje yoga stilove.

Hatha yoga se izvorno prakticirala kao priprema za čovjekovo duhovno buđenje, a ne samo za poboljšanje ili vraćanje zdravlja u ravnotežu, kao što je to danas popularno na zapadu. Jogijskim rječnikom – cilj Hatha yoge jest nadilaženje prividne dualnosti između individualne i univerzalne svijesti, što se postiže stimuliranjem raznih centara u tijelu i preusmjeravanjem toka svijesti u centralni put u kralježnici. Tada je praktikant spreman za Raja yogu (kraljevsku yogu), stanje u kojem su tijelo-um spremni za meditaciju i iskustvo samadhija (iskustvo istovjetnosti s vrhunskom stvarnošću). Dakle, hatha yoga je sredstvo, a raja yoga je cilj.

“Asane, razne vrste kumbhake (*stanje u pranayami) i druge tehnike iluminacije treba prakticirati u sustavu hatha yoge, dok se ne postigne raja yoga.”

HYP 1.67

Energetska metodologija Hatha yoge

U Hatha yogi praktikant dolazi u blizak kontakt sa svojom životnom energijom ili pranom. Prana ili životna energija (chi u kineskoj medicini) prožima cijelo tijelo slijedeći obrasce toka zvane nadiji koji su odgovorni za održavanje svih staničnih aktivnosti pojedinca. Obzirom da je tijelo vozilo za pranu, hatha yoga tehnike reguliraju i pročišćuju nadije olakšavajući tok prane. Tek nakon što se kompleks tijelo-um pročisti i umiri, životna energija se može početi akumulirati i konzervirati, kako bi moglo doći do samospoznaje. Prije toga, energija je često raspršena i neuravnotežena između vitalnih i mentalih sila.

Pojam hatha usko je povezan sa spomenutim nadijima: riječ “ha” predstavlja sunčevu, mušku energiju povezanu s desnom nosnicom i s desnim energetskim kanalom u ljudskom tijelu koji se naziva Pingala nadi. Riječ “tha” označava mjesečevu, žensku energiju i povezana je s lijevom nosnicom i lijevim energetskim kanalom koji se zove Ida nadi. Navedeni nadiji u uskoj su vezi s simpatičkim (Pingala) i parasimpatičkim (Ida) sustavom.

S aspekta Hatha yoge, Ida i Pingala energije su često neuravnotežene, što priječi put samospoznaji. Slikovito i sažeto rečeno, prakticiranjem hatha yoga tehnika, te se energije počinju balansirati, zajedno s buđenjem energije u centralnom putu kralježnice, Sushumna nadiju kroz koji počinje kolati Kundalini energija. Sjedinjenje Kundalinija s Idom i Pingalom je metafora za Hatha yogu. Tada je individualna svijest praktikranta, kao i njegovo tijelo spremno za nadilaženje dualnosti kroz izravno iskustvo univerzalne svijesti koju svi dijelimo i jesmo. (Samadhi u Raja yogi).

Za koga su i kako izgledaju satovi Hatha yoge u Mayurvedi?

Satovi su namijenjeni za svih, a posebice za one koji su u potrazi za mirnijim, nježnijim ali dubljim oblikom prakse, s više statičnih i ležećih položaja. Satovi se sastoje od kriya (priprema za pranayamu), pranayama (tehnika disanja), seta različitih asana koje slijede ayurvedske principe (godišnje doba, konstitucije polaznika) te shavasane (položaja otpuštanja i opuštanja) između svake asane. Sat završava kratkom meditacijom.

Ukoliko ste u potrazi za dinamičnijom praksom, pročitajte više o Ashtanga vinyasa yogi ovdje.

Raspored i cjenik

Trenutni raspored i cjenik pronađite ovdje, gdje se možete i prijaviti za probni sat.