Uz potporu Prirode u novi ciklus: iz ljeta u jesen

Iz knjige: V. Lad, Ayurveda – cjelovit pristup životu i zdravlju

Ayurveda veliku pažnju daje usklađivanju naše svakodnevnice s godišnjim dobima, a posebnu pažnju pridaje prelasku iz jednog u drugo godišnje doba.

U našem podneblju, u rujnu prelazimo iz elementa vatre (ljeto) u element zraka (jesen). Tokom sezone vatre (ljeto), u nama postepeno akumulira element zraka (vjetra), zbog suhog ljetnog vremena i općenitog, brzog načina života tokom ljeta, kada je većina nas u stalnom pokretu. 

Svaka tranzicija, završetak ciklusa i prelazak u novi, sa sobom može donijeti neke iznenadne, neočekivane promjene, kao u prirodi, tako i u nama. Ako govorimo o silama prirode, vatra (sunce) znači rast, transformaciju i ekspanziju, a vjetar (zrak) predstavlja stimulaciju i iznenadne fluktuacije, stoga susret ovih dvaju elemenata za neke može biti turbulentan. 

Tranzicija iz elementa vatre u element zraka može u nama prouzrokovati osjećaj neprizemljenosti, nesigurnosti, nemira, općenite nelagode na razini tijela, uma ili emocija. Sve što je “kuhalo” u nama podržano elementom vatre tokom ljeta, (ili cijele godine, ako smo isti element kultivirali), ako već nije, sada će htjeti izaći na površinu; jer znamo što zrak (vjetar) radi vatri – uzburka ju. To za neke od nas može značiti manifestacija nečeg “pozitivnog”, ali za neke “negativnog”.

Simptomi ove tranzicije i način na koji se nosimo s njima, ovisit će o našoj individualnoj konstituciji (fizičkoj i mentalnoj), ali i trenutnom stanju koje je posljedica svakodnevice koju smo vodili u ciklusu kojeg Priroda upravo zatvara. Nekima su misli raspršene, tijelo iscrpljeno nakon ljeta, koža osjetljiva, suha, nadražena ili upaljena (osip, akne), apetit naglo povećan (ili smanjen) – ukoliko osjećate neke od ovih simptoma (ili vam se uvijek javljaju isti problemi u istom dijelu godine), nema potrebe za brigom. 

Promatrajući prirodu koja prolazi kroz istu tranziciju, možemo osjetiti podršku, pronaći snagu i usmjeriti ju tamo gdje treba ići, za naše najviše dobro. Podsjećamo se da nismo odvojeni od Prirode, i da ne postoji “savršeno”. Sa tom sviješću i sa zahvalnošću zatvaramo još jedan ciklus vatre (ljeto) i dočekujemo ciklus zraka (jesen), koji će nas postepeno navoditi da se počinjemo okretati prema unutra.

Počet ćemo obnavljati energiju koju smo potrošili ili uložili u prošlom ciklusu, ali i krenuti s integracijom iskustava iz kojih uvijek učimo – ponajprije kako biti bolji prema sebi, a onda prema drugima. Prirodno ćemo početi usporavati i vraćati se svom ritmu, nakon čega će spontano uslijediti naš jedinstveni balans, iz kojeg proizlazi predivna jesenska inspiracija – što god za Vas to značilo. Jedva čekam! 🍂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s