“Uradi sam/a” ideje za jednostavne i zdrave božićne poklone – paket čarobnih začinskih mješavina: ayurvedski chai i masala

Dragi prijatelji, obzirom da u ovom dijelu godine obično razmišljamo o tome što pokloniti bližnjima za blagdane, dijelim s vama par savjeta i recepata, za sve one koji bližnjima ove godine žele pokloniti nešto što je budget-friendly, originalno, ukusno i zdravo. 

Recepti su praktični, tako da ih možete napraviti u većoj količini odjednom, za više poklona, pakirati ih u male staklenke ili kartonske vrećice, i za svakoga odabrati ponešto.

U nastavku slijede recepti za višenamjenske začinske mješavine koji se mogu piti u obliku čaja, ili koristiti kao začin prilikom kuhanja. Začini su u Ayurvedi posebno cijenjeni iz više razloga, a ponajviše jer stimuliraju našu probavnu vatru, koja je po Ayurvedi temelj zdravlja. Začine treba koristiti inteligentno i umjereno, ovisno o vrsti jela, našoj konstituciji i godišnjim dobima.

Pripremila sam dva, odnosno četiri recepta:

 • Ayurvedski božićni chai miks (koji se može pretvoriti u božićnu masalu)
 • Ayurvedski trodošni “detoks” protuupalni čaj (koji se može pretvoriti u “detoks” masalu)

Ayurvedski božićni chai miks

Omjeri (u žlicama/žličicama, ovisno o veličini odabrane teglice)

 • Kardamom u zrnu (6)
 • Klinčić u zrnu (2)
 • Papar u zrnu (3)
 • Cimet štapić (½ štapića, izlomljen na sitnije dijelove)
 • Sjemenke koromača (1)
 • Zvjezdasti anis (½)
 • *Listovi crnog čaja (opcija – po želji)

Postupak izrade božićnog chai miksa: Cimet usitniti u mužaru. Sve sastojke pomiješati i staviti u teglicu. Ovaj chai se pije u umjerenim količinama tokom zime, idealno ujutro, na način da se sastojci par minuta prokuhaju u vodi, procijede i pri kraju se doda mlijeko i zaslađivač po želji. 

Postupak izrade božićne masale: isti sastojci (osim listova crnog čaja) se lagano poprže na suhoj tavi, nakon čega se usitne u prah u mužaru, mlincu za kavu ili maloj električnoj sjeckalici. Začin se koristi u umjerenim količinama u kašama, kolačima, ili se pije s kuhanim mlijekom po želji.

Ayurvedski trodošni “detoks” protuupalni čaj (koji se može pretvoriti u detoks masalu)

Omjeri (u žlicama/žličicama, ovisno o veličini teglice)

 • Korijander u zrnu (1)
 • Koromač u zrnu (1)
 • Kumin u zrnu (1)

Postupak izrade detoks protuupalnog čaja: sve sastojke jednostavno pomiješati i staviti u teglicu. Čaj je trodošan, može se piti tokom cijele godine, a posebno je pogodan za vrijeme/nakon blagdana, jer regulira probavu i smanjuje probleme s nadutosti i plinovima. Osim toga, pomaže u prirodnoj detoksikaciji, smanjuje upale u organizmu,  pozitivno utječe na inzulinsku rezistenciju, smanjuje kolesterol i još mnogo toga.

Čaj se pije na način da se sastojci prokuhaju par minuta u vodi i procijede. Idealno se pije bez ičega, ali može se i zasladiti s medom, limunom i đumbirom, obzirom na potrebe.

Postupak izrade detoks masale: isti sastojci za čaj se blago poprže na suhoj tavi, nakon čega se usitne u prah u mužaru, mlincu za kavu ili maloj električnoj sjeckalici. Mogu se koristiti za kuhanje u svim jelima, a učinak je najbolji kada se prije početka kuhanja zagriju na ghee-u u loncu/tavi, nakon čega se dodaju ostali sastojci za kuhanje (luk, povrće, žitarice…)

Ukoliko se dvoumite oko toga kome što pokloniti, možda Vas mogu inspirirati neki od prošlih blogova o ayurvedskom kuhanju i važnosti individualnog pristupa pojedincu s aspekta Ayurvede.

Vjerujem da ćete znati kome pokloniti čajne mješavine, kome začine, a kome paket koji sadrži sve navedeno 🙂 Uživajte u izradi, ostavite malo za sebe i javite dojmove!