Ayurvedska maneštra

Dragi prijatelji,

slijedi recept za vegetarijansku ili vegansku maneštru od ječma, povrća i graha.

Nazvala sam maneštru “ayurvedskom” jer sam u receptu koristila začine koji se često koriste u ayurvedskoj kuhinji, a koji su generalno dobri za sva stanja i konstitucije, ako se koriste umjereno.

Grah, koji se tradicionalno koristi u maneštri, izostavite ako ga teško probavljate, ili zamijenite s lakše probavljivom grahoricom, poput leće. Izbjegavajte grah i leću iz konzerve. 

Sastojci

2 žlice gheea (ili 4 žlice maslinovog ulja)

¾ čaše ječma 

½  čaše graha (bijeli/crveni) – grah možete izostaviti, ili zamijeniti s lećom

1 poriluk (narezan na sitno)

3 mrkve (narezane na deblje kolutove)

1 šaka mladog špinata 

1 šaka zobenih ili pirovih mekinja

1 list lovora

1 žličica kumina u prahu

1 žličice korijandera u prahu

1 žličica koromača u prahu

½ žličice kurkume u prahu

1 žlica svježeg đumbira, naribanog

Sol i papar po želji

Postupak

  1. Namočiti ječam i grah preko noći, svaki u svojoj posudi.

2. Ujutro procijediti i isprati ječam i grah, odvojeno.

3. Skuhati ječam u omjeru 1:3 (ječam:voda) – 40 minuta. Ocijediti.

4. Skuhati grah u omjeru 1:3 (grah:voda) s listom lovora – 40 minuta. Sačuvati vodu u kojoj se kuhao grah.

5. U velikom loncu s debljim dnom, zagrijte ghee ili ulje. Lagano pržite poriluk, naribani đumbir i začine (osim soli i papra) 5-10 minuta, poklopljeno. Ako je potrebno, dodajte malo vode u kojoj se kuhao grah.

6. Dodajte mrkvu, ječam i grah s zajedno s vodom u kojoj se kuhao. Dodajte još vode po potrebi, tako da iznad sastojaka ostane par centimetara vode. Prekrijte poklopcem i ostavite neka se kuha 10-15 minuta na srednjoj vatri.

7. Kad je prokuhalo, smanjite vatru na minimum, posolite i popaprite. Kuhajte još 30-40 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte šaku špinata i mekinja.

Napomene:

  • Grah i ječam možete zajedno kuhati (nije potrebno odvajati), ali iz mog iskustva, za početnike je ovo bolja opcija, tako da se bolje upoznaju s prirodom i kvalitetom namirnice 
  • Osim što je povrtna, ova maneštra ne sadrži krumpir, češnjak i luk. Ukoliko tek prelazite s tradicionalne maneštre koja sadrži meso na povrtnu – ova maneštra vama ili vašim bližnjima može djelovati pomalo “prazno”. U tom slučaju, možete pri kraju kuhanja dodati 1-2 žlice organskog tamarija (japanski sojin umak).
  • Ukoliko ste pripremili recept bez graha, za cjelovit obrok maneštru jedite uz dodatak kruha na bazi nekog proteinskog brašna, ili sa namočenim sjemenkama.

Dobar tek!