Dinacharya: dnevna rutina

Što je Dinacharya?

Dinacharya, ili dnevna rutina, je zapravo najvažniji aspekt čovjekova života i zdravlja po Ayurvedi.  Mi jesmo ono što radimo svaki dan. Iako nam se neka mala svakodnevna aktivnost čini nevažna, zapravo ima velik utjecaj na nas ako ju radimo svakodnevno. Kroz dnevnu rutinu se često provlače razne navike koje smo razvili kroz godine a kojih se možda nastojimo riješiti, ili nismo svjesni kakav utjecaj one mogu imati na nas – sve dok iste navike ne počinju akumulirati te izlaziti na površinu kada malo skrenemo s vlastitog balansa.

Razlika između rutine kakvu možda mi poznajemo, i dinacharye jest u tome da se rutina po Ayurvedi usklađuje s godišnjim dobima, našim tipom probave, tendenciji raspoloženja i emotivnom stanju, razini energije, periodu života u kojem se nalazimo, ali i naravno stilu i ritmu života koji vodimo, po kojem inače svi oblikujemo svoju svakodnevnicu, ili možda čak ona oblikuje nas.

Dobrobiti dinacharye

Ipak, ono što je najposebnije u Dinachariji jest usklađivanje vlastite rutine s ciklusima prirode (jutro, dan, večer, noć), ili vremena u danu za određene aktivnosti – npr. kada je za naš probavni tip najbolje jesti, izvoditi nekakvu intenzivniju mentalnu ili fizičku aktivnost – učenje ili vježbanje; kada će nam biti “najlakše” meditirati i sl.

Ideja jest da vlastitu energiju kroz dan inteligentno rasporedimo na sve aktivnosti, kroz koje ćemo biti u potpunosti prisutni, a koje će na taj način biti efikasno i smisleno “odrađene”. To znači da su ispunile svoju svrhu, a da se mi pritom ne osjećamo iscrpljeno, već ispunjeno, sretno, zadovoljno i mirno, spremni za zdrav san ili novi dan.

Kada naučimo “kontrolirati” aktivnosti, umjesto da one kontroliraju nas, postepeno u rutinu uvodimo vrijeme u danu za “spiritualnu” praksu. Nisam ljubitelj izraza “spiritualno”, ali u ovom kontekstu će poslužiti – spiritualna praksa na početku može označavati bilo kakvu aktivnost koja umu nema smisla i istodobno u nama isključuje bilo kakav misaoni proces, imamo osjećaj da se “izgubimo” u njoj, zaboravimo na vrijeme, i nakon iste aktivnosti se osjećamo ispunjeno i inspirirano. To može biti paljenje svijeće ujutro ili prije spavanja, crtanje, pjevanje, pisanje, kratka šetnja, gledanje u nebo, yoga praksa, ples, svjesno disanje … Što god to za nas značilo.

Ako nas zanimaju meditacija i yoga, onda uvodimo vrijeme u danu za meditativnu praksu, npr. asane, pranayame (koju neki zovu “vježbe” disanja) ili samu meditaciju. Danas ima puno dostupnih tehnika, i svatko može odabrati ono što mu odgovara. Ipak, najvažnije je da pronađemo ono što rezonira s nama i što ćemo biti inspirirani raditi svakodnevno – kako kažu, najbolja praksa je ona koju zaista i činiš svaki dan. Ona se mijenja i produbljuje zajedno s nama kroz godine – međutim bez obzira kakva jest, uvijek će nam dati ono što nam je u tom trenutku najpotrebnije.

Kada pogledamo iz malo šireg aspekta cijelu priču, shvatit ćemo da je dinacharya, dnevna rutina, zapravo naša “praksa”. Praksa nije ono što radimo samo kad meditiramo ili kad smo na yoga prostirci, već naš cijeli dan, odnosno cijeli život. Iako se sve konstantno mijenja, postoji jedna konstanta u nama, a dinacharya nam služi kao podsjetnik i sidro koje nas vraća u taj centar.

Što obuhvaća Dinacharya?

Ljudi se često jako vesele personaliziranim ayurvedskim preporukama i dinachariji. Da, zaista je zanimljivo uvidjeti da postoje određeni obrasci na temelju kojih funkcionira naš um, tijelo i emocije. Još je zanimljivije, i podosta ohrabrujuće, kada shvatimo da možemo naučiti postati svjesni istih obrazaca i na neki ih način naučiti “kontrolirati”, a da se ne osjećamo kao da si nešto uskraćujemo, ili da slijedimo kojekakav rigidan “plan” rutine ili prehrane.

Što obuhvaća dinacharija?

Iako uz Ayurvedske preporuke i dinachariju često vežemo i određeni “plan” prehrane, to zapravo nije plan u punom smislu te riječi. Riječ je o putokazu, smjernicama koje podržavaju tendenciju našeg organizma i uma, ali koje učimo prilagođavati određenim situacijama. Važno je napomenuti da su ayurvedske preporuke izrađene u tom trenutku za vaše trenutno stanje, koje se konstantno mijenja. Dugoročno slijeđenje istog okvira ponekad neće biti učinkovito, te može postati jednolično ako ga slijepo slijedite; čime se počinjete osjećati zarobljeno i gubite interes.

Dakle, iako nam “plan” može pomoći, poanta je da se inspiriramo naučiti osluškivati sebe, i sukladno tome prilagođavati svoju rutinu godišnjim dobima i trenutnom stanju.

Kao što sam već par puta napomenula, mi zapravo jesmo svoji “najbolji doktori”, imamo odgovore na sve svoje dileme i nedoumice. Netko drugi nam može donekle pomoći, ali ponekad nam je dovoljno samo pitanje koje će nas podsjetiti da je odgovor već u nama. 

Iz tog razloga sam sastavila popis pitanja “Što obuhvaća dinacharya?” i “Koja pitanja postaviti prije kreiranja nove rutine?” , koja vam mogu poslužiti kao putokaz za “ažuriranje” vlastite rutine, bilo da ste već bili na konzultacijama ili ne. Pitanja vas mogu inspirirati da sami za sebe počnete razmišljati o tome da li vam trenutna rutina odgovara. Možda se “mučite” s nekim aspketom svoje rutine, misleći da neke dobre navike za vas jednostavno nisu izvedive – međutim, s aspekta Ayurvede – sve je moguće za svih, ali ne u istoj mjeri, u isto vrijeme i na isti način!

Kada se okrenemo prema unutra s istim interesom koji nas drži vani, naučimo odgovarati na poruke tijela, uma i emocija te nam nisu nam više toliko potrebni “vanjski pomagači”, doktori, savjetnici i učitelji u istoj mjeri. Naravno, ima velike vrijednosti i ljepote u odnosu s drugim ljudima koji nam pomažu, ali želim vas samo ohrabriti da počnete pomnije slušati poruke svog tijela i dati im na važnosti u istoj mjeri kao da vam je to rekao netko drugi.