Ljubavni odnosi s aspekta Ayurvede i Yoge

Život je odnos. Ayurvedskim jezikom, mogli bismo reći – odnos elemenata u prirodi, u nama i među nama.

Ayurveda nas uči vidjeti Mikrokozmos – mali svemir u sebi i u “drugima”. Iako naizgled izgledaju odvojeno, naši su mali svemiri zapravo jedan, jedini Makrokozmos.

Paradoksalno, spoznaja tog jedinstva događa se kroz dualnost. U ovom slučaju – u partnerskim odnosima, bezuvjetnim dijeljenjem prisutnosti otvaramo se boljem razumijevanju igre elemenata između “sebe” i “drugih”. Na dubljoj razini, s aspekta Ayurvede, obzirom da polazi od činjenice da smo svi jedno; odnosi služe za evoluciju (prividno individualne) svijesti, koja koristi (partnerske) odnose kao kanal povratka iz prividno dualne svijesti u jednu, izvornu svijest Makrokozmosa.

Svi znamo da su odnosi veliki pokretači transformacije i kao takvi ponekad sa sobom donose nelagodu i bol, jer da bi došlo do evolucije i rasta, mora doći do ljuštenja (prividnog) ega koji nas drži u našem malom Mikrokozmosu te sprječava da iskusimo sve sile svemira i osvijestimo bezuvjetnu ljubav koja jesmo.

Upravo zbog toga, s aspekta Ayurvede i Yoge, odnos nije nešto uvjetovano, već stanje svijesti u kojem jednako prihvaćamo “svoju” prirodu, kao i prirodu “partnera”; odnosno, sile Makrokozmosa u cjelosti. Iz tog prihvaćanja otvara se zajednički prostor u kojem partneri mogu kultivirati istinsku bliskost i duboku intimnost, postati svjesni vječne niti koja nas svih spaja i svjedočiti prekrasnoj kreaciji života.

Kao što svatko od nas prolazi kroz transformacije sukladno različitim životnim ciklusima, tako i naši odnosi prolaze kroz razne cikluse, baš kao i Priroda kroz godišnja doba. Promatrajući proces ciklusa u odnosu s drugom osobom, možemo uvidjeti da se dosta toga mijenja, ali između nas postoji nešto nepromijenjivo, vječno. Ako su obje strane svjesne iste vrijednosti – iste niti, iste bezgranične i bezuvjetne ljubavi, zajedno mogu slaviti odnos koji ih podsjeća na ono što nisu, a riječ “odnos” pretvara u jedinstvo, ili yogu.

Ayurveda za dvoje – posebna ponuda do kraja veljače