Žensko zdravlje i Ayurveda

“Zdravlje obitelji, društva i kulture, koje se vrti oko žene, u velikoj mjeri zavisi od njenog zdravlja, a njeno zdravlje se zasniva na sposobnosti da održava protok svojih životnih energija. U Ayurvedi nastojimo pomoći ženama da pronađu one kanale, kako u sebi tako i izvan sebe – u kojima mogu ugodno, nesmetano i bez straha teći, kako bi svoje urođeno stvaralaštvo mogle na najbolji način pokazati sebi, voljenim osobama i svijetu.” ~ Dr. Robert Svoboda

U razgovoru sa ženama često uviđam da nam je ponekad teško slušati i istinski čuti sebe. Zbog današnjeg načina života i tendencije poistovjećivanja s raznim ulogama, nesvjesno sljedeći uvjerenja koja nisu naša, često ignoriramo vlastite potrebe i ne doživljavamo poruke koje nam tijelo šalje. Zbog toga patimo od raznih tegoba kroz naše ženske cikluse, ili razvijemo neki drugi problem s reproduktivnim organima, hormonalne disbalanse i slično.

Ukoliko iste poruke NE “ugasimo” tabletom, koja može pomoći staviti flaster na problem – u našem smo menstrualnom ciklusu često suočene s raznim tegobama s kojima se ponekad zaista teško nositi. Iste tegobe samo su posljedica prošlog ciklusa, ili poziv našeg tijela da ga poslušamo. Ukoliko nam u naviku uđe (po)slušati tijelo, kontinuirano (ne samo za vrijeme mjesečnice) možemo dugoročno smanjiti ili spriječiti probleme s reproduktivnim zdravljem, ali i zdravljem općenito.

Menstrualnost i Ayurveda

Koliko znam, riječ “menstrualnost” ne postoji, ali mi je pala na pamet kao termin koji bi mogao poslužiti kao dobar podsjetnik svim ženama da počinju malo drugačije doživljavati svoj menstrualni ciklus. 

Često čujem da žene imaju otpor prema menstruaciji, ili određeno uvjerenje (koje nije njihovo) da kroz menstruaciju trebaju samo “progurati”; sakriti ju i praviti se kao da se ništa ne događa, a za vrijeme krvarenja raditi iste aktivnosti kao i ostalih dana u mjesecu. Neke od nas se nesvjesno drže uvjerenja da vrijedimo isto koliko i naša produktivnost, zbog čega ne stajemo. Druge se ustručavaju tih dana jer znaju da će se osjećati ranjivo i možda neshvaćeno od bližnjih, stoga odaberu samo “progurati”, bez da uzmu vremena biti prisutne same sa sobom, što često dovodi do pasivne agresije ili zatomljavanja emocija. Sve navedeno utječe na zdravlje naše menstrualnosti, odnos prema sebi i drugima.

Znamo da mjesečnicu (lat. “mensis” = mjesec) neki povezuju sa Mjesecom i lunarnim kalendarom. Možda ste već čule od svojih prijateljica, ili ste vi jedna od onih koje krvare za puni ili mladi mjesec. Osobno, smatram da je to jedna od ljepših znakova da je tijelo usklađeno s ciklusima prirode, što je po Ayurvedi najvažnije. Međutim, bez obzira na prirodu i stanje vašeg ciklusa, važno je napomenuti da ne postoji “savršen” ciklus, već samo onaj jedinstven vama, koji će poslužiti kao ogledalo trenutnog stanja tijela, uma, emocija i duha.

S aspekta Ayurvede, mjesečnica je prozor u trenutno stanje žene (Vikruti) i ogledalo vlastite konstitucije (Prakruti). Nikakav online ayurvedski test ili terapeut vam neće dati bolji uvid u trenutno stanje od vaše mjesečnice. Praćenjem menstrualnog ciklusa iz mjeseca u mjesec možemo najbolje upoznati kombinaciju dosha (Vata,Pitta,Kapha) i njihovu tendenciju u našoj individualnoj prirodi.

Kao što sam već pisala, svatko od nas u sebi ima specifičnu kombinaciju spomenutih dosha (koje predstavljaju kombinaciju elemenata u nama: vatra, voda, zemlja, zrak, eter); pa će tako i mjesečnica imati svoje specifičnosti ovisno o ženinoj jedinstvenoj konstituciji i trenutnom stanju.

Osim što nam daje jasan uvid u konstituciju i stanje, mjesečnica je prilika čišćenja organizma, kako bi se tijelo moglo pripremiti za sljedeći ciklus. Čišćenje se ovdje ne odnosi samo na fizički, već i na mentalni, emotivan i duhovni aspekt. 

Menstrualne tegobe i Ayurveda

Svi disbalansi koji se tiču menstruacije imaju svoj uzrok u disbalansu dosha. Kada se udaljimo od svoje urođene kombinacije dosha, ulazimo u stanje zvano Vikruti, što je sasvim normalno, jer je život odnos i sve se konstantno mijenja.

Međutim, ako shvatimo vlastitu individualnu prirodu i poštujemo ju svakog dana, prilagodimo se godišnjim dobima i trenutnoj životnoj situaciji, naše doshe ostaju u balansu i tada ne bismo trebale osjećati nelagodne simptome PMS-a, promjene raspoloženja, glavobolje, menstrualne grčeve, izostanak mjesečnice, akne i slično.

Osim individualne prirode koja na neki način obilježava naš menstrualan ciklus, ozbiljnost simptoma i manifestacija određenih stanja ovisit će i o stilu života koji dugoročno vodimo, našim intimnim odnosima i količini toksina (Ame) koji se zadržavaju u određenim tkivima i potencijalno uzrokuju blokade što utječe na naš menstrualni ciklus.

Važno je napomenuti da sve tri doshe sudjeluju u menstrualnom ciklusu, a mi svojim stilom života (kroz cijeli mjesec) povećavamo ili smanjujemo njihovo djelovanje. Dakle, poanta je doshe sagledati cjelovito i uzeti ih u obzir tokom cijelog ciklusa. To činimo sljedeći ayurvedski sat, prehranom usklađenom s godišnjim dobima te poštivajući našu individualnu konstituciju kao nit vodilju u kreiranju vlastite rutine koja je usklađena s našim jedinstvenim menstrualnim ciklusom i njegovim fazama (npr. folikularna faza, ovulacija, luteinska faza).

Ayurvedsko kombiniranje namirnica za zdravlje žene

Svi znamo važnost koju hrana ima za naše zdravlje, a posebno na reproduktivan sustav, na čije zdravlje Ayurveda gleda kao na “rezultat” onoga što unosimo svaki dan u sebe, ali i kao “posljedicu” našeg životnog stila.

Svjesno kuhanje i jedenje obroka jedan od najjednostavnijih rituala povezivanja sa sobom. Poznavanje energije hrane koju svakodnevno konzumiramo i načina na koji utječe na naše doshe, ali i na hormone može nam pomoći da ublažimo menstrualne tegobe ili bilo kakve probleme s reproduktivnim sustavom.

Jednom kada uvidimo da svjesno biranje namirnica koje unosimo u svoj organizam, kao i svjesno jedenje doslovno mijenja naše tijelo, počinjemo osjećati i suptilnije efekte koje hrana može imati na naš um, emocije i duh. Razvijamo zdrav odnos prema hrani (i prema sebi), prestajemo s emocionalnim prejedanjem u PMS-u (ili gladovanjem u nekim drugim slučajevima) te uviđamo obrasce koji su nas doveli do neželjenih stanja, a koji zapravo nemaju veze s hranom.

Ako poštujemo svoju mjesečnicu i gledamo na nju kao jedan sveti dio sebe, priliku za čišćenje i otpuštanje na svim razinama, ona prestaje biti samo krv koju nastojimo sakriti i bol koju želimo ukloniti. Ona postaje moćan alat koji nas izbavlja iz uma i vraća u tijelo gdje se nalazi prirodna inteligencija koja nam jasno pokazuje koji bi mogao biti sljedeći korak ka optimalnom zdravlju.

Iz tog sam razloga u ayurvedske konzultacije uvela praksu osvještavanja žena o važnosti povezivanja s maternicom, kreiranja vlastitih praksi i rituala za dublje povezivanje sa sobom.

Više o ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje.