Predavanje i praktični savjeti: Uvod u Ayurvedu i potpora zdravlju tokom jeseni

Predavanje i praktični savjeti: Uvod u Ayurvedu i potpora zdravlju tokom jeseni

Mayurveda, obrt za usluge i savjetovanje, Pula

Subota, 9.10., od 17h – 20h
(maksimalno 4 osobe)

Danas možemo na svakom kutku pronaći razne savjete o “zdravlju”: što i kako jesti, kojom se fizičkom aktivnošću baviti i koje dodatke prehrani konzumirati. Sve je više nas zainteresirano za holistički pristup zdravlju, međutim, često se nađemo zbunjeni u moru dostupnih informacija. Možda imamo interes za nešto – ali ne znamo odakle krenuti, ili započnemo ali nam je teško zadržati rutinu i uskoro sve pada u vodu, do sljedećeg pokušaja ili novog trenda “zdrave” prehrane.

S druge strane, možda smo jedni od onih koji jako drže do discipline, što nas odvede u ekstrem i izbaci iz balansa.Kako u obilju informacija istinski slušati i zaista čuti sebe? Kako pronaći nešto što možemo integrirati u svakodnevnicu s ciljem postizanja optimalnog zdravlja, a da pritom ne odlazimo u ekstreme, već to činimo s lakoćom, na prirodan način i iz dana u dan uviđamo učinkovitost vlastite rutine?

Ako čitate ovaj tekst, vjerovatno ste već čuli za Ayurvedu, koja čini se, svakim danom postaje sve popularnija, čak i na našim područjima. Zašto sve više ljudi vidi vrijednost u Ayurvedi i ima li smisla prakticirati ju ako živimo na mediteranu? Ayurveda je često svedena samo na savjete o prehrani, međutim, kao drevna vedska holistička medicina, ona nam može dati puno više. Kao holistički sustav, Ayurveda naglašava važnost poznavanja načina na koji ljudsko tijelo, um i duh funkcioniraju kao sastavni dio prirode. Kada osvijestimo svoju povezanost sa prirodom, postajemo svjesni na koji način poštovati i živjeti našu jedinstvenost i time ostati u ravnoteži.

Ayurveda uravnotežuje naše fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne aspekte prirodnim metodama, kao što su npr. savjeti o pravilnoj prehrani i rutini, Yoga asane, meditacije, Pranayame i sl. – koji su prilagođeni godišnjim dobima, našoj fizičkoj konstituciji, mentalnoj i emocionalnoj prirodi.Bez obzira na podrijetlo, iskustvo, uvjerenja ili navike – Ayurveda se može u potpunosti prilagoditi svakome od nas i pomoći nam da živimo kvalitetniji život – u tome je njena ljepota.

STRUKTURA PREDAVANJA

1. dio: HOLISTIČKI PRISTUP ZDRAVLJU

Obično, holistički pristup zdravlju čovjek započinje istraživati onda kada ima nekakav zdravstveni problem, kada mu suvremena medicina nije dala odgovor, ili jednostavno želi na prirodan način doći u balans. Prije nego što se odlučimo pristupiti vlastitom zdravlju na holistički način, u ovom slučaju, sa stajališta Ayurvede, važno je napomenuti po čemu su alternativni načini dovođenja našeg zdravlja u ravnotežu specifični u usporedbi s konvencionalnim načinima liječenja, te kako ih koristiti kao alate, a ne kao kutije ili koncepte koji vode u ekstreme.

2. dio: OSNOVNI AYURVEDSKI KONCEPTI

Cilj predavanja jest da svaki polaznik dobije praktične savjete koje može integrirati u svoju svakodnevnicu, za što je prvo potrebno shvaćanje načina na koji Ayurveda, kao drevna vedska holistička medicina, gleda na čovjeka i prirodu. Obratit ćemo pozornost na osnove Ayurvede pomoću kojih možemo osvijestiti povezanost s elementima prirode i postati svjesni naših mentalnih, emocionalnih i fizičkih obrazaca. Naučit ćemo osnovne termine koji se koriste u Ayurvedi i obratiti pozornost na utjecaj koji hrana i rutina imaju na tijelo i um obzirom na individualnu konstituciju pojedinca, te istaknuti važnost usklađenosti s godišnjim dobima.

3. dio: SAVJETI ZA POTPORU ZDRAVLJU TOKOM JESENI

Nakon usvajanja osnovnih principa Ayurvede, pružit će se praktični savjeti za rutinu i pravilnu prehranu koju svatko može uvrstiti u svoju svakodnevnicu.Predstavit će se univerzalni okvir unutar kojeg svatko može pronaći nešto za sebe, te ga koristiti unutar vlastitih potreba i mogućnosti. Poseban naglasak stavit će se na savjete koji polaznicima mogu pomoći da održe optimalno zdravlje, te na jednostavne recepte i principe ayurvedske pripreme hrane tokom jeseni.

4. dio: PRAKTIČNA PRIMJENA AYURVEDE ZA JESEN

Ovisno o potrebama/interesu polaznika, otvorit će se prostor za:

a) kratak vođeni yoga sat prilagođen za jesen i sve konstitucije
b) Pranayama (jogijska tehnika disanja) prilagođena za jesen i sve konstitucije
c) otvoren razgovor / pitanja i odgovori


CIJENA I PRIJAVE

– Cijena: 280,00 kuna
– Rezervacija mjesta isključivo uz uplatu.
– Mjesta su ograničena (do 4 osobe)
– Preporuča se održavanje razmaka između polaznika, nošenje maski te je dezinfekcija ruku obavezna.