(M)AYURVEDA ONLINE VIKEND: Uvod u Ayurvedu i potpora zdravlju tokom jeseni

Online vikend predavanje: subota (6.11.) i nedjelja (7.11.)

Danas možemo na svakom kutku pronaći razne savjete o “zdravlju”: što i kako jesti, kojom se fizičkom aktivnošću baviti i koje dodatke prehrani konzumirati. Sve je više nas zainteresirano za holistički pristup zdravlju, međutim, često se nađemo zbunjeni u moru dostupnih informacija. Možda imamo interes za nešto – ali ne znamo odakle krenuti, ili započnemo ali nam je teško zadržati rutinu i uskoro sve pada u vodu, do sljedećeg pokušaja ili novog trenda “zdrave” prehrane.

S druge strane, možda smo jedni od onih koji jako drže do discipline, što nas odvede u ekstrem i izbaci iz balansa.

Kako u obilju informacija istinski slušati i zaista čuti sebe? Kako pronaći nešto što možemo integrirati u svakodnevnicu s ciljem postizanja optimalnog zdravlja, a da pritom ne odlazimo u ekstreme, već to činimo s lakoćom, na prirodan način i iz dana u dan uviđamo učinkovitost vlastite rutine?

Ako čitate ovaj tekst, vjerovatno ste već čuli za Ayurvedu, koja čini se, svakim danom postaje sve popularnija, čak i na našim područjima. Zašto sve više ljudi vidi vrijednost u Ayurvedi i ima li smisla prakticirati ju ako živimo na mediteranu?

Ayurveda je često svedena samo na savjete o prehrani, međutim, kao drevna vedska holistička medicina, ona nam može dati puno više. Kao holistički sustav, Ayurveda naglašava važnost poznavanja načina na koji ljudsko tijelo, um i duh funkcioniraju kao sastavni dio prirode. Kada osvijestimo svoju povezanost sa prirodom, postajemo svjesni na koji način poštovati i živjeti našu jedinstvenost i time ostati u ravnoteži.

Ayurveda uravnotežuje naše fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne aspekte prirodnim metodama, kao što su npr. savjeti o pravilnoj prehrani i rutini, Yoga asane, meditacije, Pranayame i sl. – koji su prilagođeni godišnjim dobima, našoj fizičkoj konstituciji, mentalnoj i emocionalnoj prirodi.

Bez obzira na podrijetlo, iskustvo, uvjerenja ili navike – Ayurveda se može u potpunosti prilagoditi svakome od nas i pomoći nam da živimo kvalitetniji život – u tome je njena ljepota.

STRUKTURA PREDAVANJA

SUBOTA, 6.11., 18.00 – 19.30h

1. dio: MAYURVEDA HOLISTIČKI PRISTUP ZDRAVLJU

Obično, holistički pristup zdravlju čovjek započinje istraživati onda kada ima nekakav zdravstveni problem, kada mu suvremena medicina nije dala odgovor, ili jednostavno želi na prirodan način doći u balans.

Prije nego što se odlučimo pristupiti vlastitom zdravlju na holistički način, u ovom slučaju, sa stajališta Ayurvede, važno je napomenuti po čemu su alternativni načini dovođenja našeg zdravlja u ravnotežu specifični u usporedbi s konvencionalnim načinima liječenja, te kako ih koristiti kao alate, a ne kao kutije ili koncepte koji vode u ekstreme.

2. dio: KORIJENI I ESENCIJA AYURVEDE

Iako je ayurvedsko kuhanje skupa s konceptima poput “dosha” zanimljivo i korisno, to nas često može zavesti da ostanemo na površini i zaboravimo temelje Ayurvede koji su usko povezani sa vedskom, odnosno jogijskom znanosti od koje Ayurveda polazi.

Kako bismo uopće mogli shvatiti što Ayurveda jest, početi razmatrati njezine principe, kontemplirati o njima i najvažnije – smisleno ih primjenjivati ih u svakodnevnom životu, potrebno je sagledati njene korijene i filozofiju – inače ćemo vrlo vjerovatno ostati na površini što neće biti održivo i rezultirat će našim gubljenjem interesa i manjkom motivacije za primjenjivanje naučenog.

Kada postavimo dobre temelje, znamo što su i gdje su korijeni, onda možemo pričati o konceptima i igrati se bez da se pogubimo u njima. Čak i ako se pogubimo, uvijek se možemo vratiti.

NEDJELJA, 7.11., 18.00 – 20.00h

3. dio: OSNOVNI AYURVEDSKI KONCEPTI

Cilj predavanja jest da svaki polaznik dobije praktične savjete koje može integrirati u svoju svakodnevnicu, za što je prvo potrebno shvaćanje načina na koji Ayurveda, kao drevna vedska holistička medicina, gleda na čovjeka i prirodu.

Obratit ćemo pozornost na osnove Ayurvede pomoću kojih možemo osvijestiti povezanost s elementima prirode i postati svjesni naših mentalnih, emocionalnih i fizičkih obrazaca. Naučit ćemo osnovne termine koji se koriste u Ayurvedi i obratiti pozornost na utjecaj koji hrana i rutina imaju na tijelo i um obzirom na individualnu konstituciju pojedinca, te istaknuti važnost usklađenosti s godišnjim dobima.

4. dio: SAVJETI ZA POTPORU ZDRAVLJU TOKOM JESENI

Nakon usvajanja osnovnih principa Ayurvede, pružit će se praktični savjeti za rutinu i pravilnu prehranu koju svatko može uvrstiti u svoju svakodnevnicu tokom jeseni.

Predstavit će se univerzalni okvir unutar kojeg svatko može pronaći nešto za sebe, te ga koristiti unutar vlastitih potreba i mogućnosti. Poseban naglasak stavit će se na savjete koji polaznicima mogu pomoći da održe optimalno zdravlje, bez obzira na konstituciju, trenutno stanje i stil života.

5. dio: RAZGOVOR / PITANJA I ODGOVORI

CIJENA

– Cijena VIKEND PREDAVANJA: 280,00 kuna

– Cijena za 1 dan (samo subota/nedjelja): 180,00 kn