Proljeće s aspekta Ayurvede

Proljeće. Idealno vrijeme za prihvaćanje potpore Prirode u otpuštanju starog i stvaranju prostora za novo.

Kada u svom rasporedu stvorimo više vremena za provođenje u Prirodi, imamo priliku osjetiti našu vječnu povezanost s kozmosom. U toj jednostavnosti – promatranju, mirisanju, osluškivanju, često se u nama aktivira prirodna inteligencija koju svi djelimo i jesmo, te jasno uviđamo simboliku ciklusa godišnjih doba što možemo koristiti za dublje razumijevanje života.

S aspekta Ayurvede, proljeće je vrijeme elemenata zemlje i vode, ili Kapha doshe. Zemlja i voda daju život, omogućuju rast i razvoj, stabilnost i održivost. Ali bez sunca i zraka nema života, evolucije i ekspanzije. Iz tog razloga, Ayurveda u proljetno vrijeme savjetuje u svoju svakodnevnicu, kroz prehranu i aktivnosti uvesti elemente suprotne zemlji i vodi – vatru i zrak. 

Riječ je o inteligentnom pokretanju Vata doshe koja, ako se se pravilno stimulira (ovisno o Vašoj konstituciji i trenutnom stanju) može um, tijelo i emocije pokrenuti iz stagnacije ili podići iz ustaljenih obrazaca.  

Svatko za sebe najbolje zna i osjeća, ili može za sebe otkriti, u kojem aspektu života blokira bilo kakvu promjenu.

U budućim ću objavama na Instagramu i Facebook-u pisati više o proljetnim savjetima, možda će vas inspirirati…. a do tada – uživajte u proljetnom buđenju!