Veganski kolači u ayurvedskoj kuhinji + recept za lagan brownie bez glutena za toplije dane

Danas, u popularnim veganskim (pečenim) kolačima čiji recepti kruže internetom često se koristi velika količina datulja, banana, pirea od jabuka/jabuke, batat, tikvica/tikve i namaza od orašida.

S aspekta Ayurvede, tokom jeseni i zime neke od navedenih (termički obrađenih) namirnica mogu umiriti Vata doshu (zrak, eter) i fino nas prizemljiti, ali tokom proljeća iste namirnice korištene u receptima mogu nepovoljno utjecati na probavnu vatru koja može biti osjetljivija tokom proljeća. Sirovi kolači su još nepovoljnija opcija, ali o tome nekom drugom prilikom.

Navedene namirnice podižu Kapha doshu (hladnoću, sluz, osjećaj težine i letargije u tijelu i umu) zbog kvalitete zemlje i vode koje sadrže u sebi. Kada se navedene namirnice povežu s brašnom, šećerom, uljem i dodatnom količinom vode/biljnog mlijeka u receptima – ako smo malo osjetljiviji ili volimo češće jesti kolače, naizgled zdravi veganski kolač zapravo može biti težak za probavnu vatru, pogotovo ako ga jedemo samo zato što “volimo” slatko, a zapravo nismo niti gladni.

Dugo sam eksperimentirala s receptima za kolače koji su bez glutena i navedenih namirnica, i napokon sam otkrila recepti za sočan veganski brownie bez glutena koji je nježan prema probavnoj vatri i idealan za nadolazeće toplije dane. Mali podsjetnik: to što je nježniji prema probavnoj vatri, ne znači da je pametno pretjerivati s njime 🤭

Recept se nalazi ovdje. Uživajte!