Vikend Ayurvede: Uvod u Ayurvedu & jačanje imuniteta

SLJEDEĆI TERMIN: na upit

Mayurveda Yoga Centar Pula

Uvod: o predavanju

Danas možemo na svakom kutku pronaći razne savjete o “zdravlju”: što i kako jesti, kojom se fizičkom aktivnošću baviti i koje dodatke prehrani konzumirati. Sve je više nas zainteresirano za holistički pristup zdravlju, međutim, često se nađemo zbunjeni u moru dostupnih informacija. Možda imamo interes za nešto – ali ne znamo odakle krenuti, ili započnemo ali nam je teško zadržati rutinu i uskoro sve pada u vodu, do sljedećeg pokušaja ili novog trenda “zdrave” prehrane.

S druge strane, možda smo jedni od onih koji jako drže do discipline, što nas odvede u ekstrem i izbaci iz balansa. Kako u obilju informacija istinski slušati i zaista čuti sebe? Kako pronaći nešto što možemo integrirati u svakodnevnicu s ciljem postizanja optimalnog zdravlja, a da pritom ne odlazimo u ekstreme, već to činimo s lakoćom, na prirodan način i iz dana u dan uviđamo učinkovitost vlastite rutine?

Ako čitate ovaj tekst, vjerovatno ste već čuli za Ayurvedu, koja čini se, svakim danom postaje sve popularnija, čak i na našim područjima. Zašto sve više ljudi vidi vrijednost u Ayurvedi i ima li smisla prakticirati ju ako živimo na mediteranu? Ayurveda je često svedena samo na savjete o prehrani, međutim, kao drevna vedska holistička medicina, ona nam može dati puno više. Kao holistički sustav, Ayurveda naglašava važnost poznavanja načina na koji ljudsko tijelo, um i duh funkcioniraju kao sastavni dio prirode. Kada osvijestimo svoju povezanost sa prirodom, postajemo svjesni na koji način poštovati i živjeti našu jedinstvenost i time ostati u ravnoteži.

Ayurveda uravnotežuje naše fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne aspekte prirodnim metodama, kao što su npr. savjeti o pravilnoj prehrani i rutini, Yoga asane, meditacije, Pranayame i sl. – koji su prilagođeni godišnjim dobima, našoj fizičkoj konstituciji, mentalnoj i emocionalnoj prirodi. Bez obzira na podrijetlo, iskustvo, uvjerenja ili navike – Ayurveda se može u potpunosti prilagoditi svakome od nas i pomoći nam da živimo kvalitetniji život – u tome je njena ljepota.

Detaljna struktura predavanja

I. Istinski holistički pristup zdravlju vs. trendovi današnjice

Obično, holistički pristup zdravlju čovjek započinje istraživati onda kada ima nekakav zdravstveni problem, kada mu suvremena medicina nije dala odgovor, ili jednostavno želi na prirodan način doći u balans. Prije nego što se odlučimo pristupiti vlastitom zdravlju na holistički način, u ovom slučaju, sa stajališta Ayurvede, važno je napomenuti po čemu su alternativni načini dovođenja našeg zdravlja u ravnotežu specifični u usporedbi s konvencionalnim načinima liječenja, te kako ih koristiti kao alate, a ne kao kutije ili koncepte koji vode u ekstreme.

1.1. Najčešće zamke holističkog pristupa zdravlju: putokaz korisnih savjeta ka cjelovitosti

Prije primjene Ayurvede, važno je znati razlikovati istinski holistički pristup zdravlju u usporedbi s raznim trendovima današnjice koji su fragmetirani derivati holističkog pristupa i dugoročno dovode zdravlje do neravnoteže. S ciljem da spriječimo isti slučaj s Ayurvedom, do kojeg često dolazi njenim površnim shvaćanjem i primjenom, prije samog učenja o Ayurvedi stavljamo naglasak na važnost osvještavanja potencijalnih zamki na “putu ka cjelovitosti” te učimo postulate holističkog pristupa zdravlju koji nas u svakom trenutku podsjećaju što holistički pristup zdravlju zapravo jest.

1.2. Razlika između Ayurvede predstavljene na zapadu vs. izvornog učenja Ayurvede: važnost poznavanja korijena Ayurvede i vedske filozofije

Na zapadu je Ayurveda često svedena samo na prehranu. Kako bi spriječili prije spomenuto površno shvaćanje Ayurvede, ukratko se dotičemo njenog izvornog učenja koje je usko povezano s vedskom i jogijskom filozofijom. Ayurveda u praksi ima smisla i daje dugoročne rezultate samo ako se primjenjuje u skladu s njenom izvornom filozofijom. U suprotnom, pokušaj njene primjene u životu modernog čovjeka rezultirat će nedoumicama, manjkom motivacije i nemogućnošću održavanja njenih principa.

II. Osnovni ayurvedski koncepti

Cilj predavanja jest da svaki polaznik dobije praktične savjete koje može integrirati u svoju svakodnevnicu, za što je prvo potrebno shvaćanje načina na koji Ayurveda, kao drevna vedska holistička medicina, gleda na čovjeka i prirodu. Obratit ćemo pozornost na osnove Ayurvede pomoću kojih možemo osvijestiti povezanost s elementima prirode i postati svjesni naših mentalnih, emocionalnih i fizičkih obrazaca. Naučit ćemo osnovne termine koji se koriste u Ayurvedi i obratiti pozornost na utjecaj koji hrana i rutina imaju na tijelo i um obzirom na individualnu konstituciju pojedinca, te istaknuti važnost usklađenosti s godišnjim dobima.

2.1. Zašto je probava temelj zdravlja i sreće: kako uravnotežiti probavnu vatru?

Agni: probavna vatra

Koncept zdravlja u Ayurvedi se podosta razlikuje od koncepta zdravlja na koji smo danas navikli, a koji je usko vezan uz fizičko iskustvo. Po jednoj se tvrdnji koncepti poklapaju: probava je temelj zdravlja. Ayurveda ovdje nadodaje: “…i istinske sreće” – iz razloga što ne odvaja tijelo od uma. Um je “finiji” oblik tijela, a tijelo je “grublji” oblik uma. Kompleks tijelo-um održava se životnom energijom, koja je u uskoj vezi sa našom probavnom vatrom. Ayurveda nam daje jednostavne, korisne i lako dostupne alate kojima se možemo brinuti o probavnoj vatri i time održati zdravlje i sreću.

2.2. Razumijevanje i korištenje ayurvedskog jezika: uzročni čimbenici stvaranja i igra Prirode

Pancha Mahabhutas, Gune

Prije proučavanja Ayurvede važno je dobro postaviti temelje ayurvedskog jezika, što će rezultirati dubljim shvaćanjem i učinkovitijom primjenom Ayurvede u svakodnevnom životu. Poznavanje osnovih ayurvedskih koncepata pojedincu daje mogućnost postavljanja okvira za objektivno promatranje sebe i svoje okoline, kritičkog promišljanja i svrsishodnog primjenjivanja ayurvedskih alata u svakodnevnom životu. Tada svatko može imati svoje osobno iskustvo Ayurvede, što je jedino pravo, vrijedno iskustvo i najveći učitelj.

2.3. Tri doshe: psihofizičke energije koje utječu na zdravlje i sklonost bolestima

Vata, Pitta, Kapha

Ayurveda polazi od vedske filozofije koja tvrdi da je sve u Prirodi dio iste svijesti. Priroda se izražava na razne načine, pa tako i kroz čovjeka. Kako bi nam pomogla da što bolje shvatimo “sebe” i “druge”, Ayurveda koristi koncept 3 doshe (Vata, Pitta, Kapha) koje predstavljaju manifestaciju prirodnih elemenata (vatra, voda, zemlja, zrak, eter) u čovjeku. Doshe određuju psihološke i fiziološke funkcije, zdravlje i sklonost bolestima, u uskoj su vezi s organima te podržavaju zdravlje ili dovode do bolesti.

2.4. Kako razlikovati našu pravu konstituciju u odnosu na stanje kompleksa tijelo-um?

Prakriti i Vikriti

Iako svi djelimo istu suštinu, svatko od nas izražava njene kvalitete na jedinstven način. Imamo jedinstvenu psihofizičku konstitituciju koja je određena rođenjem, u kojoj je upisan naš jedinstveni balans. Međutim, um je podložan društvenim uvjetovanjima a tijelo je pod utjecajem raznih vanjskih čimbenika, zbog čega se često nesvjesno udaljujemo od vlastite prirode. Može se dogoditi da godinama živimo odvojeni od svog pravog izražaja zbog čega ne možemo iskusiti istinsku sreću i zdravlje. Ayurveda nam pomaže da se vratimo Sebi.

III. Ayurvedska kuhinja

3.1. Osnove ayurvedske prehrane

Ahara – ayurvedska prehrana

Nakon usvajanja osnovnih principa Ayurvede, pružit će se praktični savjeti za pravilnu prehranu koju svatko može uvrstiti u svoju svakodnevnicu. Predstavit će se univerzalni okvir unutar kojeg svatko može pronaći nešto za sebe, te ga koristiti unutar vlastitih potreba i mogućnosti.

3.2. Ayurvedska kuhinja za cijelu obitelj

Obzirom da je probava temelj zdravlja, hrana koju jedemo može biti lijek ili otrov – ovisno o tome koje namirnice konzumiramo, u koje vrijeme, u kojoj količini te na koji način. Postoji više probavnih tipova i sukladno tome neće sve namirnice odgovarati svima, bez obzira na to koliko su “zdrave”. Međutim, Ayurveda nam daje generalne upute za odabir, pripremu i konzumaciju hrane, bez obzira na individualnu konstituciju, probavni tip i trenutno stanje. Može se prilagoditi svima, ne zahtjeva slijeđenje drastičnih dijeta i ne mora uključivati vegetarijansku ili vegansku prehranu.

3.3. Brzi i zdravi ayurvedski recepti

Ovdje smo da bismo sa zahvalnošću uživali u raznolikim namirnicama koje nam Priroda pruža kroz svoja godišnja doba. Važno je da uživamo u hrani i da ju pripremamo na način da podržava naše trenutno stanje koje je pod utjecajem podneblja u kojem živimo, ali i našeg životnog stila. Nepovoljne kombinacije hrane (koje se često smatraju “zdravima”!), restrikcije i uskraćivanje često dovode do protuefekta: nadoknađivanja propuštenog zadovoljstva prejedanjem, mentalnim nezadovoljstvom, emocionalnim ili fizičkim nemirom. Ponudit ćemo rješenja za svaki životni stil i fazu.

IV. Prirodno jačanje imuniteta za trenutno godišnje doba

4.1. Podržavajući savjeti za sve konstitucije

Dinacharya – ayurvedska rutina usklađena s godišnjim dobima

Priroda će nam biti prijateljica ako ju poštujemo i prilagodimo joj se u svakom smislu. To znači: prilagoditi se našem podneblju i okolini, ali i “godišnjem dobu” u Sebi: na mentalnoj, emocionalnoj i fizičkoj razini, te formirati rutinu sukladno navedenom. Ako smo u otporu svemu prije navedenom, a još i k tome nesvjesni naše individualne konstitucije, tendencije organizma, životne faze i trenutnog stanja, imunitet će prirodno slabiti. Ayurveda nudi generalne preporuke i putokaz prirodnog jačanja imuniteta tokom različitih godišnjih doba za sve konstitucije i životne dobi.

Cijena predavanja i lokacija

Postupak prijave za rezervaciju mjesta na predavanju

Za rezervaciju mjesta potrebno je uplatiti željeni iznos za predavanje, a nakon predavanja ispuniti obrazac za prijave.

Upute za uplatu:

Mayurveda, obrt za usluge i savjetovanje

IBAN: HR4423600001102888511   

Opis plaćanja za cijeli vikend: Vikend edukacija Ayurveda

Opis plaćanja za 1 dan: Jednodnevna edukacija Ayurveda

Iznos:

Samo subota / nedjelja: 25,00 € (188,36 kn)

Samo subota / nedjelja MAYURVEDA ČLANOVI: 20,00 € (150,69 kn)

Cijeli vikend: 40,00 € (301,38 kn)

cijeli vikend MAYURVEDA ČLANOVI: 33,00 (248,64 kn)

Molim Vas da nakon uplate ispunite prijavni obrazac.