Prehrana u novogodišnjim odlukama s aspekta Ayurvede

Svaki novi dan, zapravo svaka sekunda našeg života predstavlja novi početak i jednako je vrijedna za donošenje odluka. Međutim, zbog tradicije donošenja novogodišnjih odluka, početkom siječnja kao da osjećamo kolektivnu potporu i vjetar u leđima za kreiranje novih, zdravih navika. 

Svi možemo donijeti određenu odluku, međutim, ukoliko je riječ o održavanju zdravih navika dugoročno, često posustanemo nakon izvjesnog vremena i opet se nalazimo na početku – pogotovo što se tiče odluka vezanih za prehrambene navike.

S aspekta Ayurevede, održivost bilo kakvih odluka ovisi o razumijevanju vlastite individualne konstitucije, mentalne prirode i trenutnog stanja tijela, uma i emocija.  Kada se donosi određena odluka, pogotovo što se tiče prehrane, u obzir se uzima holistički pristup pojedincu. Više o razumijevanju važnosti individualnog pristupa pojedincu možete pročitati ovdje.

Dolaskom nove godine, često imamo iskrenu želju i namjeru usvojiti zdravije prehrambene navike. Međutim, zbog užurbanog načina života, ponekad nam je teško održati motivaciju i ustrajnost u provođenju novih navika, a zbog preopterećenosti poslom ili drugih životnih okolnosti prehrana pada u drugi plan. Ponekad uspijemo održati odluku kroz određeni period – sve dok se ne dogodi ono nešto zbog čega opet “padnemo” i vratimo se starim obrascima. Takvom dinamikom, često nesvjesno odlazimo iz jednog ekstrema u drugi – što nas drži zatočenima u krugu vlastitih obrazaca.

S druge strane, neki od nas imaju snažnu disciplinu i motivaciju, zbog čega ponekad, bez promišljanja o tijelu, donosimo nagle odluke i drastične promjene u prehrani ili rutini. Iz prva, to može djelovati kao dobar potez, međutim, ovisno o našoj konstituciji, životnoj fazi i godišnjim dobima – takve odluke ponekad mogu biti suviše agresivne za našu konstituciju, zbog čega može doći do disbalansa u kompleksu tijelo – um.

Čest je slučaj da s novom godinom odlučimo slijediti određeni režim prehrane ili dijetu: možda neku koja nam je dala rezultate u prošlosti ili je trenutno popularna online, ili neku za koju smo čuli da je “upalila” prijatelju. Kod žena je često ideja izbaciti dio prehrane (npr. slatko, ugljikohidrate, doručak ili večeru). Iako se na prvu možemo osjećati bolje, bilo kakva drastična dijeta koja u velikom dijelu isključuje količinu ili okus hrane u kojoj smo uživale svakodnevno, za neke od konstitucija može uzrokovati disbalans na mentalnoj, emocionalnoj ili fizičkoj razini.

Ayurveda nam daje alate kojima možemo uvesti promjene postepeno i inteligentno, bez velikih restrikcija. Ukoliko spoznamo vlastiti probavni i metalni tip te naučimo ayurvedske principe rutine i kuhanja, nećemo imati dojam da slijedimo određeni režim prehrane ili dijetu, već da podržavamo svoju jedinstvenu prirodu, sukladno kojoj možemo donositi odluke za naše najviše dobro iz trena u tren, a ne samo dolaskom nove godine.

Korisne smjernice za promišljanje o novogodišnjim odlukama u prehrani

Razumijevanje vlastite konstitucije i trenutnog stanja

Svatko od nas ima vlastiti stil života koji razvija već godinama i tijelo koje ga se trudi pratiti. Naša probava ima određenu tendenciju od rođenja te naravno ovisi o količini i vrsti hrane koju jedemo, ali i o razini stresa (koji ne mora biti mentalni!) i svakodnevnih aktivnosti. Osim probave, važno je napomenuti i metabolizam, koji je također jedinstven od našeg rođenja, ali se usporava/ubrzava sukladno aktivnostima, životnoj dobi u kojoj se nalazimo, godišnjim dobima i energiji hrane koju jedemo svaki dan.

Često dovodimo odluke o promjeni prehrane bez promišljanja o našem probavnom tipu ili metabolizmu. Drastične promjene u prehrani mogu uzrokovati uzbunu u organizmu, drastično ubrzati ili usporiti metabolizam, što negativno utječe na imunitet i hormone. Tijelo ne zna da mu želimo pomoći, već osjeća da mu je odjednom oduzet velik dio goriva (npr. određeni nutrijenti, količina hrane, izvor energije); zbog čega se ne osjeća sigurno; hormoni se počinju mijenjati, što dugoročno može dovesti do disbalansa, pogotovo kod žena, djece ili tinejdžera. 

Osim količine hrane i važnih nutrijenata, tijelu možemo oduzeti i određeni okus koji mu je potreban (npr. slatko). Kod drastičnih restrikcija posljedično obično dolazi do ekstrema: snažne potrebe/želje za određenom vrstom hrane – prejedanje ili pretjerano uživanje u slatkom/slanom okusu. Ukoliko pretjerujemo u određenoj hrani, to je često jer nam zadnji obrok nije bio dobro izbalansiran s aspekta nutrijenata; nije nam pružio dovoljno energije; ili nam jelo nije bilo ukusno što nas “gura” da jedemo količinski više

Sa stajališta Ayurvede, postoji razlog zbog kojeg volimo jesti određenu hranu ili preferiramo određene okuse.  Preferencije u hrani ovise o našoj jedinstvenoj prirodi koju moramo poštovati. Međutim, moramo naučiti razlikovati naš jedinstven balans od disbalansa koji traje par godina, a za kojeg smo se uvjerili da je balans.

Dijete nisu dugoročno učinkovite i mogu stvoriti disbalans u tijelu, umu i emocijama

Esencija Ayurvede leži u poštivanju svih živih bića kakvih jesu, pa tako i nas samih – našeg tijela onakvog kakvo jest. Naravno, ako nismo zadovoljni s vlastitim tijelom i znamo da možemo poraditi na zdravlju kroz prehranu, Ayurveda nam može uvelike pomoći da shvatimo korijen problema koji nas muči – npr. zašto nam je teško smršaviti ili udebljati se. Također, važno je napomenuti da brojanje kilograma ili “idealna” težina po Ayurvedi nema smisla. Svaka je osoba rođena u svojoj jedinstvenoj konstituciji s razlogom , a svako pretjerano udaljavanje od te konstitucije uzrokovat će disbalans na nekoj drugoj razini. Brojanje kalorija može biti korisno u određenim stanjima; ali ne dugoročno. Nismo roboti ili kakvi strojevi da ovisimo o brojkama. Ideja jest da se osjećamo slobodni, sretni i povezani sa svojom intuicijom u svakom aspektu života, pa tako i što se tiče prehrane. 

Ayurveda nam može pomoći da naučimo slušati svoje tijelo, umiriti um i izražavati emocije, čime dovodimo u balans i vlastiti odnos prema hrani. Umjesto uskraćivanja slatkiša, učimo zdrave recepte kojima možemo zamijeniti slatko, kada i u količini koja nam je potrebna. Strah od određene hrane, poput glutena – u većini slučajeva ima veze ili s marketinškom industrijom – zbog koje smo počeli jesti previše bijelog brašna; neutemeljeno smo ga se uplašili, ili smo pak birali nekvalitetne izvore rafiniranih ugljikohidrata što nas je dovelo do problema. Rafiniranih proizvoda ili ugljikohidrata se ne moramo bojati. Dapače, u današnjem ubrzanom načinu života, oni mogu biti vrlo dobar izvor energije – naravno, ako su iz provjerenih izvora, od kvalitetnih namirnica i ako se konzumiraju u skladu s našom konstitucijom i trenutnim stanjem.

Da bi bile održive, odluke o prehrani moraju biti inteligentno postavljene

Poznavanje osnovnih nutrijenata na tanjuru i njihovog utjecaja na naš organizam od velike je važnosti, prvenstveno za naše zdravlje. Još je od veće važnosti, nakon što smo saznali koja je naša konstitucija i metabolički tip, provjeriti je li postotak nutrijenata koji se svakodnevno nađe na našem tanjuru usklađen s našim dnevnim aktivnostima, odnosno s količinom energije koju “trošimo”.

Ayurveda nas uči inteligentno kombinirati namirnice, na način da prije svega djeluju umirujuće na naše tijelo, a onda na um i emocije – koji su, znamo, usko povezani s našim odnosom prema hrani. 

Međutim, slijepo slijeđenje kojekakvih “planova” prehrane (pa čak i ayurvedskih!) nema smisla ukoliko nisu usklađene s ritmom modernog života. Iz tog razloga, kako bi odluke bile dugoročno održive, od velike je važnosti naučiti pripremati jela na brži i zdrav način, da ih možemo ponijeti na posao, ili brzo pripremiti nakon dugog dana. 

Ovisno o našoj mentalnoj prirodi, Ayurveda nam može pomoći s dodatnim savjetima o razvijanju discipline koja je usklađena s našom konstitucijom, kako bismo sve navedene smjernice uveli u svoju svakodnevnicu, a svoje novogodišnje odluke pretvorili u dugoročne zdrave navike kojima ćemo pozitivno utjecati na zdravlje sebe i svojih bližnjih.

Novogodišnji planovi prehrane i / ili Ayurvedske konzultacije:

I. Osnovne ayurvedske konzultacije

  • Dubinski intervju i pregled do 60 minuta
  • Općenite sezonske smjernice za rutinu i prehranu u obliku e-knjižice

Cijena za prvi dolazak: 50,00 € / 376,73 kn

Cijena za svaki sljedeći dolazak: 38,00 € / 286,31 kn

Saznaj sve detalje i prijavi se

II. Ayurvedske konzultacije i plan prehrane

  • Dubinski intervju i pregled do 90 minuta
  • Mali uvod u Ayurvedu
  • Općenite ayurvedske i sezonske smjernice za rutinu i prehranu
  • Personalizirani plan prehrane za Vašu konstituciju obliku e-knjižice
  • Terapija biljkama za Vašu konstituciju
  • Potpora/follow up – 30 dana nakon konzultacija

Cijena za prvi dolazak: 70,00 € / 527,42 kn

Cijena za svaki sljedeći dolazak: 60,00 € / 452,07 kn

Saznaj sve detalje i prijavi se

Prijave za novogodišnje Ayurvedske konzultacije i / ili planove prehrane