Prehrana i rutina za toplije dane

Pridružite mi se prelasku u najtopliji dio godine, kada slijedimo drevne holističke principe usklađene s prirodom, postepeno prilagođavajući prehranu i rutinu nadolazećem ljetnom periodu u našem podneblju.

Ljeto je prvenstveno vrijeme elementa vatre. Element vatre je najmočniji i najvažniji element u Yogi i Ayurvedi – ovisno o tome koliko ga ozbiljno shvatimo, kako i kada ga koristimo; ali i koliko smo ponizni pred njim – toliko ćemo imati koristi ili poteškoće s istim.

Kada je u balansu, element vatre daje nevjerovatan fokus i disciplinu, predanost, energiju i strast koja se ne gasi, inspiraciju i sposobnost transformacije.

Kada je izvan balansa, element vatre uzrokuje iscrpljenost, neprizemljenost, brzopletost i površnost, neodlučnost, nemir i agresiju.

Sukladno navedenom, ljetni period možemo iskoristiti za inteligentno pročišćavanje organizma, stvaranja lakoće u tijelu i umu, transformacije misli i emocija, pobuđivanja inspiracije i kultiviranja energije. Ako nismo ponizni i igramo se s vatrom – može nas čekati paklen, iscrpljujuć i stresan period; koji možda nećemo osjetiti odmah ali će vjerovatno ostaviti posljedice na jesen.

Na ayurvedskim konzultacijama za ljetni period učimo:

– kako ljetni period utječe na našu konstituciju: otkrivanje snaga i slabosti

– kako podržati vlastiti probavni tip i metabolizam tokom ljeta

– kako brzo pripremiti cjelovite obroke koji hlade organizam i drže nas podalje od ljetnih upala

– kako, kada i koliko jesti tokom ljeta, a obzirom na naš životni stil, konstituciju i trenutno stanje

– kako se lakše nositi s vrućinama, preznojavanjem, pms-om i ljetnom letargijom

– koje kombinacije hrane su pogodne, a koje nepogodne za našu konstituciju tokom ljeta

– kako ustabiliti i sačuvati energiju za nadolazeći period jeseni

Do rujna se konzultacije održavaju isključivo online. Više info: