Mayurveda Yoga prijatelji: Greta Catela

Upoznajte Mayurveda Yoga prijatelje, polaznike Centra, kolege iz svijeta Yoge i Ayurvede, zaljubljenike u život usklađen s prirodom, umjetnike i divne duše koje me inspiriraju iz dana u dan!

Greta Catela, kiparica, redovna polaznica Ashtanga yoga satova u Mayurveda Yoga Centru

Život ima svoj način kojim spaja divne ljude. I uživam tome svjedočiti. Tako je odlučio u Mayurvedi okupiti divne umjetnike jogije. Umjetnicu Evgeniya Bizhko smo već predstavili, a u nastavku slijedi intervju s Gretom Catelom, još jednom umjetnicnom i redovnom polaznicom yoga satova u Mayurveda Yoga Centru. Ako ste bili u Centru, sigurno ste već vidjeli neke od magičnih radova koje nam je poklonila.

1. Predstavite se (ime, odakle dolazite, čime se bavite)?

Zovem se Greta, iz Pule sam i bavim se kiparstvom.

2. Što vas je dovelo do yoge? Koliko dugo prakticirate yogu?

Moj prvi susret s yogom dogodio se veoma davno, od tada pa do danas prošlo je punih 20 godina. Ono što me tada dovelo do nje bila je znatiželja i neko moje unutarnje stanje koje je tada bilo prilično teško i mračno. Od tada sam je kroz godine prakticirala sa povremenim prekidima, dok je zadnje vrijeme prakticiram redovito i gotovo svakoga dana.

3. Kada ste započeli svoje Ashtanga yoga putovanje? Preferirate li Ashtanga Mysore ili Ashtanga Led sat i zašto?

Moje Ashtanga yoga putovanje započelo je početkom jeseni 2022. godine i od samog početka zaljubila sam se upravo u taj stil prakse. Na početku mi je veoma godio Ashtanga Led sat jer mi je pružio uvid u to kako praksa izgleda, ali sada ipak preferiram Ashtangu Mysore jer nju radim u nekom svom ritmu te puno svjesnije izvodim asane jer sam usmjerena na osjećaj svoga tijela i njegovih trenutnih mogućnosti, a opet uz asistenciju moje učiteljice dolazim do novih spoznaja i preporuka kako uvijek iznova produbiti i poboljšati svoju praksu.

4. Kako se osjećate nakon vježbanja Ashtanga yoge na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini?

Nakon vježbanja osjećam lakoću na svim razinama. Tijelo mi postane meko i lagano, misli u glavi se smire i utišaju, a emocije nježnosti i zadovoljstva struje kroz mene.

5. Kako vaša praksa joge utječe na vaš život izvan yoga studija – na primjer, u odnosima i svakodnevnom životu?

Ono što sam najviše primijetila redovitim prakticiranjem yoge je to da sam postala u svim segmentima života puno mirnija i opuštenija. Jednostavno puštam stvari da se dogode bez previše misli, analiziranja i kontroliranja. Otpuštanjem napetosti tih nekih očekivanja kako bi nešto trebalo biti i izgledati u meni se otvorio prostor prihvaćanja i ne procjenjivanja svega što dolazi što me obogatilo u svakodnevnom životu, aktivnostima, a pogotovo u odnosima.

6. Ti si umjetnica. Utječe li bavljenje jogom na tvoj umjetnički izražaj i na koji način?

Iskreno, prakticiranje yoge me nekako navelo da u svome stvaralaštvu pomalo stanem i usporim, da izađem iz svojih misli u kojima provodim većinu svoga vremena stvarajući neki poseban i odvojen svijet od ovog kojeg poznajemo. Kod mene se stvaranje odvija na način da potpuno uronim u svoju maštu i vizije. Od njih se u mojoj glavi razvija i stvara jedna cijela priča i želja mi je prenijeti ljudima bar djelić tog mog unutarnjeg načina viđenja određenih stvari. Jedan san o svijetu koji je za mene puno stvarniji od ovog u kojem živimo. Ali koliko god je u mojoj mašti sve magično, ipak postojim na ovoj zemlji i dosta često mi je teško uskladiti to dvoje, pronaći balans. Jer kad sam usredotočena na svoje stvaranje primjećujem da zanemarujem svoj život među ostalim ljudima, izoliram se, povučem previše. Tu mi je prakticiranje yoge zaista pomoglo da prebacim fokus sa misli na svoje tijelo i dah i u tom vremenu dok izvodim praksu usredotočena sam samo na to. Vrijeme stane i osjećam samo svoje tijelo, potpuno prisutna u trenutku i opet osjećam da stvaram jednu drugačiju vrstu umjetnosti.

7. Gdje možemo pronaći tebe i tvoju umjetnost?

Moju umjetnost možete pronaći na instagram stranici @gretacatela, te u nekim gradovima na našoj obali poput Novigrada, Dubrovnika, Malog Lošinja, Pule…

8. Za kraj: nešto što želite da svijet zna:

Neka vaš život postane vaša umjetnost.

Predivan Gretin rad

Kratak Instagram video isječak Gretine prakse