Ciklus iskustvenih radionica: proljetno jogijsko buđenje

Sažetak programa

 • 8 ranojutarnjih satova yoge (set kriya, pranayama, asana i meditacija) 
 • 2x tjedno, termini i početak po dogovoru zainteresiranih
 • Intimna grupa do 8 polaznika
 • Svježe voće i orašasti plodovi, organski detox čaj ili kava nakon prakse

STRUKTURA SATA

 1. Kriye: tehnike stimuliranja i pročišćavanja probavnog i dišnog sustava, pripremanje tijela za tehnike disanja
 1. Pranayama: tehnike disanja za osnaživanje dišnog sustava, razbuđivanja uma, jačanja fokusa i priprema za meditaciju
 1. Set dinamičnih i statičnih yoga asana za buđenje, jačanje i opuštanje tijela
 1. Kratka meditacija u tišini za miran i svjestan početak dana

CIJENA 

 • Cijena mjesečnog programa: 50,00 €
 • Cijena probnog ili jednog sata: 15,00 €
 • Redovni Mayurveda članovi mogu kombinirati Ciklus jogijskog buđenja unutar svoje članarine
 • Ciklus se može kombinirati s ostalim satovima u redovnom rasporedu.

Uvod u proljetno jogijsko buđenje

Dolaskom proljeća se veselimo toplijim danima, ali možda i osjećamo posljedice koje je zimska rutina ostavila na nas. S aspekta Ayurvede, kasnu zimu obilježavaju vlaga, hladnoća, usporenost i težina što prirodno utječe na naše tijelo, um i emocije. 

Buđenje iz zimske rutine nekima od nas teško pada – koliko god bismo se voljeli “pokrenuti”, možemo se osjećati tromo, teško u tijelu, umu ili emocijama. Možemo osjetiti probleme s probavom i apetitom. Česti su i problemi s dišnim putevima, ili se pak javlja strah od nadolazećih alergija s kojima se susrećemo svakog proljeća.

Ayurveda, drevna vedska holistička medicina, stavlja posebni naglasak na prijelaz između godišnjih doba, kada se događaju velike promjene u prirodi, što utječe i na nas. Kasni zimski period je odlično vrijeme da uvedemo promjene u svoju rutinu, pripremimo svoje tijelo na nadolazeće proljetne dane i uđemo u proljeće s više energije, motivirani, inspirirani, s otvorenim umom i srcem.

Ayurveda uravnotežuje mentalne, emocionalne, duhovne i fizičke aspekte čovjeka prirodnim metodama koje uključuju razne tehnike poput jogijskih asana (yoga položaja), pranayama (tehnika disanja) i savjeta pravilne prehrane prilagođene godišnjim dobima i fizičkoj konstituciji pojedinca. Sve tehnike su vrlo jednostavne i praktične, te se sa malo više svjesnosti i volje mogu jednostavno integrirati u svakodnevnicu modernog čovjeka.

Kroz Ciklus proljetnog jogijskog buđenja učimo jogijske tehnike usklađene s ayurvedskim principima za proljetni period. Posebni naglasak stavit ćemo na tehnike koje nas u ovo doba godine mogu malo više zagrijati i stimulirati što pokreće u potpunosti prirodan, nježan detoks organizma. 

Osim fizičkih vježbi yoge (asana), učit ćemo razne tehnike pročišćavanja (kriye) koje pripremaju tijelo i živčani sustav za tehnike disanja (pranayamu), čime ćemo umiriti um za meditaciju i svjesno ući u novi dan.

Što su kriye (tehnike pročišćavanja)?

Kriye su jogijske tehnike pročišćavanja tijela i otpuštanja napetosti na fizičkoj i mentalnoj razini, s ciljem stvaranja optimalnih uvjeta za yoga praksu. U potpunosti su prirodne i svima dostupne; a ako se izvode uz prisutstvo iskusnog yoga učitelja koji poznaje Ayurvedu, kriye uravnotežuju 3 doshe u tijelu: 

Kaphu – sluz, zadržavanje vode u tijelu, stagnaciju

Pittu – žuć, kiselinu / gastritis, upale u tijelu

Vatu – plinove, nadutost, zatvor

Prema Ayurvedi i Hatha yogi neravnoteža dosha može rezultirati fizičkim i mentalnim tegobama, ili čak bolešću. Prije provođenja tehnika disanja (pranayama) i fizičkih vježbi yoge (yoga asane), provode se kriye kako bi stimulirali tijelo da se postepeno kreće čistiti od viška dosha i toksina. Tek tada se otvara pogodan prostor za daljnju praksu yoge, posebice pranayame.

Kriye se izvode natašte, nisu namijenjene trudnicama, ženama za vrijeme menstruacije ili osobama koje imaju ozbiljnije probleme s unutarnjim organima.  

Koje su dobrobiti Kriya?

 1. Respiratorni sustav
 • uklanjanje sluzi iz nosnih kanala i sinusa što omogućuje neometan tok zraka
 • prevencija i ublažavanje tegoba respiratornog sustava (npr. astma, bronhitis…)
 • ublažavanje alergija, prehlada i sinusitisa, raznih poremećaja ušiju, očiju i grla

 1. Probavni sustav
 • ublažavanje ili uklanjanje probavnih poremećaja: zatvor, loša probava, višak kiseline, nadutost
 • pogodne kod slabe funkcije jetre i bubrega
 • stimuliranje uravnoteženog rada probavne vatre; jačanje ili smanjivanje apetita
 • poboljšavanje zdravlja abdominalnih organa 
 • jačanje i razvoj kontrole nad abdominalnim mišićima

 1. Mentalna i emocionalna razina
 • ravnoteža endokrinog sustava i ublažavanje hormonalne neravnoteže 
 • oslobođanje i ublažavanje bijesa, ljutnje, straha, anksioznosti i napetosti
 • uklanjanje jutarnje pospanosti i letargije
 • osnaživanje uma za mentalni rad
 • oživljavanje motivacije i inspiracije
 • priprema uma za meditaciju

Što je Pranayama (tehnike disanja)?

Prana se često poistovjećuje s kisikom koji je samo jedan od nositelja prane na fizičkoj razini. U čovjeku, prana se prvenstveno odražava dahom, ali prožima i sve ostale tjelesne i mentalne aktivnosti: tjelesne kretnje, rad organa, način govora, tendencije uma i osjetila.

Prana je pramordijalna, univerzalna životna sila koja prožima cijeli svijet i prirodu. Obzirom da su jogiji otkrili da je u čovjeku glavno djelovanje prane upravo kroz dah, razvili su razne tehnike disanja ili pranayame koje nam omogućuju da joj pristupimo na dubljoj razini.

Pranayama se sastoji od dvije riječi, prana + yama. Dok riječ prana označava životnu silu, vitalnu energiju ili izvor života, riječ yama označava aktivnost: kontrolu, ekstenziju ili ekspanziju. Kao takva, pranayama predstavlja važnu jogijsku tehniku ovladavanja životne sile i pobuđivanja vitalne energije u čovjeku.

Koje su dobrobiti Pranayame?

Pranayama se spominje u starim jogijskim tekstovima ali i u modernim znanstvenim istraživanjima jer za čovjeka nudi mnoge koristi, od fizičkih, mentalnih/emocionalnih do onih “spiritualnih” – predstavljajući korak do meditacije.

Na fizičkoj razini, pranayamom direktno utječemo na razne sustave u tijelu, a posebice na živčani sustav, točnije parasimpatikus koji je odgovoran za opuštanje. Na suptilnijoj razini, stupamo u dublji kontakt s pranom što dovodi do njenog umirivanja i stabiliziranja. Kada je prana u miru, životna energija i kroz nju osjetila, emocije i um su u miru. Povećana (ali stabilna) razina prane povećava kreativnost te mogućnost prilagođavanja i nošenja sa životnim izazovima. Prana je također usko povezana s održavanjem imuniteta, jer njena ekspanzija pospješuje prilagodljivost imunološkog sustava i daje potporu na putu ka ozdravljenju.

Pranayama je posebno pogodna za osobe koje:

 • imaju poteškoće s respiratornim sustavom
 • imaju poteškoća s nesanicom
 • žele prestati pušiti
 • žele naučiti efikasane tehnike za umirivanje uma
 • žele stvoriti dobru bazu za meditaciju

Ipak, prakticiranje pranayame nije samo rad s respiratornim i živčanim sustavom u svrhu zdravlja, već prelazak na dublju razinu svjesnosti, pristup prani na razini “iza daha”. Tehnike disanja daju nam mogućnost stupanja u kontakt sa životnom silom koja nadilazi fluktuacije uma i osjetila, čime osvještavamo univerzalnu svijest u onoj (prividno) individualnoj, što je esencija Yoge.

Što su i kako izgledaju yoga asane (fizički yoga položaji) za proljetno buđenje?

Fizički položaj utječe na zdravlje, vitalnost i svijest pojedinca. Na najosnovnijoj razini, asana je fizička poza, vrsta tjelesne geste te glavni jogijski i ayurvedski alat za balansiranje fizičkog tijela. Sastoji se od različitih statičnih položaja i fizičkih pokreta za jačanje i istezanje muskulature s ciljem oslobađanja napetosti, poboljšanja fleksibilnosti te maksimiziranja protoka energije. Zbog toga yoga asana ima preventivnu i terapijsku vrijednost.

Asane kroz razne aspekte utječu na naše zdravlje, a obzirom na temu radionice, obratit ćemo pozornost na asane koje brže zagrijavaju tijelo, poboljšavaju cirkulaciju i djeluju stimulirajuće na metabolizam. Kako bismo aktivirali tijelo nakon duge zime, upoznat ćemo se s vrlo jednostavnim asanama koje svatko može uvrstiti u svoju rutinu. Sat će biti vrlo jednostavan, jer je cilj da svaki polaznik iskusi praktičnost i transparentnost yoga asana, koje kasnije može uključiti u svoju jutarnju rutinu obzirom na mogućnosti.

Dobrobiti osnovnih yoga asana za proljetno buđenje

Posebni naglasak stavit ćemo na asane koje:

 • utječu na grudni koš i želudac, dovodeći energiju u sjedište kaphe
 • jačaju i povećavaju fleksbilnost tijela, stimuliraju metabolizam i čiste višak kaphe (sluzi, zadržavanje vode, višak kilograma)
 • pobuđuju rad jetre, slezene i tankog crijeva, jačaju vatru probave (agni)

Osnovni set dinamičnih asana

elementarne asane za pokretanje fizičke i mentalne energije

 • povećavaju fleksibilnost, stabilnost i snagu
 • čiste i jačaju pluća
 • potiču i stimuliraju probavni sustav 
 • ubrzavaju cirkulaciju i uklanjaju ustajalu krv iz različitih dijelova tijela
 • postepeno razbijaju energetske blokove na razini tijela, uma i emocija

Osnovni set statičnih asana

pripremaju polaznika na naprednije prakse yoge, poput pratyahare (povlačenje osjetila prema unutra ) i meditacije

 • masiraju unutarnje organe i žijezde
 • opuštaju mišiće, zglobove i živce u tijelu
 • poboljšavaju funkcioniranje endokrinih žlijezda, što rezultira većom otpornošću na stres
 • postepeno razvijaju hormonalnu ravnotežu
 • razvijaju smirenost uma

Najčešća pitanja

Nikad se nisam bavio/la s yogom. Hoću li moći pratiti satove?

Sat je namijenjen svima, a pogotovo početnicima. Cilj je da svaki polaznik iskusi praktičnost i transparentnost yoga asana, koje kasnije može uključiti u svoju jutarnju rutinu obzirom na mogućnosti.

Što je potrebno donijeti?

Ništa. Sve imamo u Centru: yoga prostirke, vodu, svježe voće, čaj i kavu. Ako se želite istuširati nakon prakse u Centru jer idete direktno na posao, ponesite si ručnik.

Gdje se nalazite?

Adresa je Pula, Dolinka 4. Ovdje pronađite upute do lokacije.

Više o učiteljici i programu

Mayurveda Yoga Centar je centar za Ayurvedu i Yogu u Puli koji vodi Martina Malić, certificirana Ayurvedska savjetnica i yoga učiteljica. Kroz satove yoge, predavanja i ayurvedske konzultacije, Mayurveda nudi inspiraciju i potporu za svjesniji, zdraviji i sretniji život, koji je u skladu s Vama i ciklusima prirode.

Martina je završila četverogodišnju školu za Ayurvedskog terapeuta na ”American Institute of Vedic Studies” pod vodstvom Dr. Davida Frawleya (300h, Ayurvedic lifestyle consultant). Za yoga učiteljicu se školovala u Pink Elephant Yoga Institutu u Zagrebu (TT 300h, program obuke za učitelje Ashtanga Vinyasa yoge, registriranog pri European Yoga Federation i priznatog od World Movement for Yoga and Ayurveda; učitelji Petra i Marco Bianco). Vodi yogu od 2019. godine.

Program i praksa kriye i pranayame temelji se na postulatima Kaivalyadham instituta, jednog od najstarijih pionirskih instituta yoge na svijetu, osnovanog od strane Swamija Kuvalyanande 1924. godine. Kaivalyadhama je prvi Yoga institut koji proaktivno provodi znanstvena istraživanja o dobrobiti joga tehnika. Slijedi principe i filozofiju Patanjalijeve Ashtanga yoge i drži do tradicionalnog podučavanja. Martina je certificirana za podučavanje Pranayame od strane Petre Bianco, dugogodišnje studentice Kaivalyadham instituta i certificirane učiteljice Pranayame.

Više o Mayurvedi i Martini pročitajte ovdje.

Iskustva drugih polaznika u Mayurveda Yoga Centru

Iskustva i recenzije drugih polaznika možete pronaći ovdje.

Prijavni obrazac